Nedenfor fjellet Mannen har det i lang tid stått en radar for å overvåke hele det store fjellområdet. Men i september ville Åknes/Tafjord Beredskap ha en ny radar på Lyngheim i Rauma for å måle dette skredet fra en annen posisjon. Det var de oppdaget det ustabile fjellpartiet som geologene frykter vil rase om kort tid.

- Mer kunnskap

- Det var ikke grunnet mistanke at vi satte opp denne radaren, men for hovedsak å måle i litt andre retninger slik at vi får mer kunnskap om bevegelsene. Det var for så vidt tilfeldig at vi da oppdaget unormale bevegelser, sier Kjell Jogerud, daglig leder i beredskapssenteret til adressa.no.

Radaren står under en blå presenning i nærheten av de evakuerte boligene på Lyngheim. Det betyr at også radaren er i faresonen for å bli tatt hvis raset skulle gå. Og dette er den eneste radaren som geologene akkurat nå benytter seg av for å måle det fjellpartiet som er i økende bevegelse.

Tapspotensial på én million

- Det stemmer at den står i faresonen, og det er ingen ubetydelig risiko at den radaren går hvis hele volumet som er i bevegelse fra fjellsiden går ut. Da taper vi noen kroner, sier han.

- Hvor mye taper dere?

- Vi leier denne radaren og fagkompetanse fra italienske firma som har utviklet det. Jeg tror kostnaden for selve radaren og strømforsyningsenheten fort kommer opp i én million kroner. Bare radaren og teknologipakka koster mellom 300 000-400 000 kroner, sier Jogerud.

Risikovurdering

Og legger til:

- På lang sikt er det verdt det. Det er en viss grad av risiko det vi holder på med, men det er en vurdering som er gjort og den radaren skal stå der. Hvis vi skal begynne på nytt vil det ta tid før vi får nye måledata og referanser. Vi har valgt å ta den risikoen, og det er vel 50/50-sjanse at den blir tatt, sier han.

- Hvorfor kunne dere ikke bare bruke den radaren dere hatt stående lenge her da?

- Den radaren gir ikke fri sikt til stedet. Den ligger i en kløft.

Reserveradar

Skulle radaren på Lyngheim bli tatt av ras en av de nærmeste dagene, har han likevel en reserveløsning klar.

- Vi har nettopp hentet ned en radar fra Troms som står klar på lasteplanet ved beredskapssenteret i Stranda. Den kan vi ha i bruk etter cirka fem-seks timer, sier Jogerud.