De siste to døgnene har det vært relativt stabil hastighet i fjellpartiet som er i bevegelse på fjellet Mannen i Rauma kommune.

Forventer inntil 15 mm nedbør

Ifølge en rapport fra Åknes/Tafjord beredskap er hastighetene på om lag 1 cm i døgnet i øvre deler og om lag 5 mm i nedre del.

- Akkurat nå er det en del nedbør, og her i Åndalsnes har det blitt mildt vær. Dermed smelter snøen som ligger på Mannen, forklarer regionsjef Kari Øvrelid ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til adressa.no i 15-tida lørdag ettermiddag.

Mildt vær

Temperaturen ved Mannen har steget raskt til nesten 9 grader. Det er meldt 2–5 mm nedbør de neste 12 timer. Nedbørsmålingene ved Mannen tilsier at snøsmeltinga tilfører fjellpartiet tilsvarende 10 mm nedbør. Nedbør og snøsmelting vil derfor kunne tilføre fjellpartiet en vannmengde på inntil 15 mm

- Denne vannmengden vil komme i løpet av de neste timene. Vi vet ikke konsekvensene, men basert på tidligere erfaringer er det grunn til å tro at hastigheten på bevegelsene vil akselerere. Før har disse bevegelsene kommet rundt tolv timer etter nedbøren, sier Øvrelid.

Vet ikke konsekvensene

- Kan fjellet rase ut?

- Det vet vi ikke. Beredskapen er den samme og ferdselsforbudet blir opprettholdt. Jeg sitter nå i beredskapsledelsen i Åndalsnes, sier hun.

Det er meldt tørt vært i neste uke, men uansett om det er tørt eller vått vær så vil det være en jevn bevegelse i fjellet.

Leverer rapport neste uke

Rauma kommune har bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å utrede mulighetene for å utløse skredet ved å sprenge Mannen med vann.

Såkalt vann-sprenging skjer ved at man sprøyter vann på fjellet for få skredet til å skje.

- NVE sentralt jobber med vurderingene. Når arbeidet er ferdig, vil vi oversende dem til Rauma kommune som tar det endelige valget, sa Øvrelid torsdag.

Lørdag ettermiddag forteller Øvrelid at de vil sende sin vurdering til kommunen i slutten av neste uke.

Denne grafen viser bevegelsene i fjellet siden 6. oktober. Foto: Åknes/Tafjord Beredskap