Molde/Oslo: Det nye sykehuset på Nordvestlandet bør legges til Molde, kunngjorde administrerende direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge torsdag. Dermed kan det ligge an til at Molde går seirende ut av sykehusstriden med Kristiansund.

Haga tar et ørlite forbehold om at saken først skal gjennom et styremøte i Helse Møre og Romsdal.

– Min innstilling til styret er foreløpig. Endelig forslag til vedtak kommer jeg ikke til å presentere før etter at styret har behandlet saken, sier Haga.

Ville unngå støy

Sjefen i Helse Midt-Norge ville likevel presentere sitt syn allerede nå, fordi styremøtene faller så tett, sier han.

– Slik jeg vurderer det var det for kort tid å legge fram innstilling samme dag vi skal behandle saken, sier Haga.

Møtene følger tett på hverandre: først lokalt nivå på onsdag 17. desember, så regionalt nivå på torsdag 18., før helseministeren inviterer til foretaksmøte på fredag 19. desember.

Der kommer trolig den endelige avgjørelsen.

Haga sier møtekalenderen for styrene har vært kjent i minst et år.

– Det har vært et ønske om at det ikke skulle bli for lang tid med støy mellom de to vedtakene, sier han.

Leger krever utsettelse

I Kristiansund har sinnet blusset opp igjen. Kravet vokser om at saken må utsettes.

Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) har advart mot hastebehandling før jul. Det samme gjør en gruppe hovedtillitsvalgte overleger fra Kristiansund, Ålesund og Volda, skriver Tidens Krav.

Legene mener utskifting av tre helsetopper i helseforetakene den siste tiden har bidratt til at vektskålen tipper i Moldes favør.

– Dette er maktmisbruk og går imot alle demokratiske prinsipper, sier tillitsvalgt for overlegene i Kristiansund Ralph Herter, som mener saken bør granskes både av Riksrevisjonen og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Direktøren gikk

Spørsmålet om hvor sykehuset skal plasseres, tok en dramatisk vending forrige uke da administrerende direktør Astrid J. Eidsvik gikk på dagen. Hun begrunnet det med utidig innblanding fra ledelsen i Helse Midt-Norge.

Haga mener Eidsviks avgang ikke vil få noen egentlig betydning for styrene fordi grunnlagsmaterialet ble utarbeidet under hennes ledelse. Han synes det er synd at avgangen har ført til fornyet uro rundt prosessen, men mener det ikke gir grunn til utsettelse.

– Jeg stiller spørsmål om man kan forvente mindre uro rundt en slik viktig og vanskelig sak selv om vi ventet noen måneder, sier han.

Høie vil ha beslutning

Helseminister Bent Høie (H) har også varslet at han vil ha en beslutning i den fem år lange stridssaken.

– Jeg håper at vi nå kan få konkludert i det spørsmålet som er svært vanskelig for hele fylket, nemlig valg av tomt, skrev Høie i en pressemelding onsdag.

Lokale medier stiller seg svært kritiske også til helseministerens rolle i prosessen. Høie har avvist at han har instruert styret i Helse Midt-Norge. Sunnmørsposten skriver på lederplass at han har hatt «en dirigentrolle» og at hans «tunge skygge hviler over kaoset».

– Vi har tillit til at Høie snakker sant når han sier han ikke har instruert, men det betyr ikke at han ikke har lagt press og føringer mot et bestemt stedsvalg, skriver avisen.

Helseministeren har ikke vært tilgjengelig å kommentere saken overfor NTB torsdag ettermiddag. (©NTB)