Det fremgår av et skriftlig svar statsråden har gitt til Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

Arbeiderpartiet stilte seg undrende til rollen Høie har hatt i dragkampen om nytt sykehus på Nordvestlandet. Micaelsen sendte derfor fredag spørsmål om dette til skriftlig besvarelse.

Han ville først og fremst vite hvordan Helse- og omsorgsdepartementet har vært involvert i prosessen som har vært særdeles langvarig, spesielt på grunn av plasseringen.

– Jeg vil uavhengig av hvilken av de tre tomtene for nytt fellessykehus for Nordmøre og Romsdal som blir valgt, stå fast ved at sykehuset i Ålesund fortsatt skal være hovedsykehuset for Møre og Romsdal, sier han.

Har tillit

Onsdag tar styret i Helse Møre og Romsdal stilling til om det nye sykehuset bør ligge i Kristiansund eller Molde. Dagen etter behandles samme sak i styret til Helse Midt-Norge, før helseministeren inviterer til foretaksmøte fredag 19. desember. Der faller den endelige avgjørelsen.

Høie understreker at han har tillit til at de prosessene man nå har gjennomført både i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge, gjør at styrene kan ta kvalitativt gode beslutninger.

– Jeg har imidlertid ikke tenkt å unndra meg fra å ta et ansvar i denne saken eller skjule meg bak helseforetakenes beslutninger. Derfor har jeg bestemt å avholde et foretaksmøte for å konkludere i saken. Dette vil bygge på saksframleggene og vedtakene i de to styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge, sier helseministeren.

Distriktsmedisinsk senter

Styremøtet i Helse Midt-Norge holdes i Stjørdal torsdag og blir streamet på NRK. Kvelden før vil styret i Helse Midt-Norge bli orientert om utfallet av styrebehandlingen i Helse Møre og Romsdal.

I sin foreløpige innstilling har administrerende direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge gjort det klart at han går inn for at sykehuset bygges i Opdøl ved Molde.

Dette alternativet vil ifølge Haga gi størst pasientgrunnlag for det nye fellessykehuset og kortest reisetid for flest innbyggere, samtidig som det vil gi forsvarlig tilbud om spesialist- og sykehustjenester for fylkets innbyggere.

«Det forutsettes at behovet for et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund vurderes grundig i konseptfasen. For å sikre forsvarlig akuttberedskap, legger styret til grunn at den prehospitale tjenesten videreutvikles og ivaretar også de innbyggerne som får lengst reisevei til sykehus», heter det også i den foreløpige innstillingen.

Ingen akuttbehandling

Høyres lokallag i Kristiansund har sendt to varslingsbrev til partiets sentralledelse der de be om at Høies rolle i sykehusstriden granskes.

– Vi har fått dette og de skal få et ordentlig svar. Men dette er ikke noe vi akuttbehandler. Det ville være å agere i en prosess og på en måte som jeg synes ikke er riktig, sier Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal til NTB.

Han påpeker at varsling vanligvis innebærer å sørge for at noe blir offentlig kjent som ikke er kjent.

– Dette er i aller høyeste grad offentlig. Derfor har jeg ikke noe presserende behov for å ta en hastebeslutning, sier Ryssdal som vil gi Kristiansund Høyre et svar på begge brev på et senere tidspunkt