– Kjernen i det vi vil vite er om det har vært en åpen og faglig prosess eller om det har vært gjort forsøk på å rigge den på forhånd, sier SVs Bård Vegar Solhjell til NTB.

– Det kommer ganske sterke påstander om at det har vært gitt signaler – enten fra toppen eller nedover i helseregionen. Vi må undersøke om det er noe i disse påstandene, sier Solhjell.

Sender brev

SV-representanten tok initiativet til brevet som en enstemmig komité torsdag oversendte helseministeren. I brevet heter det blant annet at «statsrådens svar til Stortinget så langt ikke i tilstrekkelig grad har bidratt til å opplyse saken».

– Han har svart for dårlig til nå. Men vi kan ikke si per i dag om statsråden har brutt bestemmelsene i helseforetaksloven eller ikke, sier komiteens leder Martin Kolberg (Ap).

I Stortingets spørretime onsdag holdt Høie fast ved at han ikke har instruert styrene om hvor det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal bør ligge. Samtidig avviste han å gi detaljer fra dialogen mellom ham og direktørene.

Ti spørsmål

Brevet fra kontrollkomiteen omfatter ti konkrete spørsmål til statsråden. Flere av dem dreier seg om avgangen til direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal og påstandene om lovbrudd som ble framsatt under onsdagens styremøte.

I tillegg vil komiteen vite hva slags informasjon statsråden – formelt eller uformelt – har gitt til Helse Midt-Norge eller Helse Møre og Romsdal om sitt og regjeringens syn på hvor det nye sykehuset bør ligge.

Hvorvidt departementet formelt eller uformelt har vært involvert i utvelgelsen av styremedlemmene i Helse Møre og Romsdal er også et spørsmål som stilles.

– Ikke alvorlig

Høyres Michael Tetzschner har ingenting imot at komiteen innhenter faktiske opplysninger om saken, men betrakter den ikke som spesielt alvorlig.

– Jeg mener det er en prinsipiell, viktig forskjell mellom det å instruere – som skal skje etter lovens framgangsmåte og i eiermøter – og det å ha helsepolitiske oppfatninger. Høie hadde jo ikke vært inhabil om Høyre hadde programfestet et stedsvalg, sier han til NTB.

– Å ha et synspunkt er noe ganske annet enn å si til andre at de skal arbeide for å gjennomføre dette synspunktet, tilføyer han.