Det ble klart etter at Høie hadde avholdt foretaksmøte i Helse Midt-Norge fredag morgen.

Dermed er foreløpig siste hinder passert for sykehustilhengerne i Molde. I Kristiansund, som Høie forkastet, har taperne varslet fortsatt kamp etter påstander om korrupsjon, lovbrudd og utidig press.

Påstandene ble fremmet under styremøtet i Helse Møre og Romsdal onsdag denne uka. Med fem mot fire stemmer gikk styret til slutt inn for å bygge sykehuset på Opdøl utenfor Molde.

Styret i Helse Midt-Norge stadfestet beslutningen etter et styremøte i Stjørdal torsdag. Der var flertallet langt klarere: Åtte av de ti styremedlemmene i Helse Midt gikk inn for Molde.

Fredag fikk Bent Høie siste ord i foretaksmøtet, som startet klokka 09.00 fredag morgen. Allerede et kvarter seinere var avgjørelsen klar.

- Dette har vært en lang og svært krevende prosess over mange år, og jeg har stor forståelse for at spørsmålet om tomtevalg engasjerer og vekker mange følelser i befolkningen. Jeg er glad for at vi nå får landet tomtevalget, slik at vi i dag har kommet et skritt nærmere målet om nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal. Det er viktig for å gi fylkets pasienter best mulig pasientbehandling i fremtiden, sier Bent Høie i en pressemelding.

På en pressekonferanse klokka halv ti sa Høie at han i sin beslutning la vekt på det samme som de to styrene der saken har vært oppe til behandling: Statsråden mener Molde-alternativet er best fordi det ligger nærmest det største, etablerte sykehusmiljøet, og gir kortest reisetid for flertallet av brukerne.

Høie slo også tilbake mot påstander om at han har lagt press på styremedlemmer og ledende ansatte i forkant av beslutningen

- Ansattrepresentant Rune Heggedal sa under styremøtet i Helse Midt-Norge i går at han verken har mottatt åpne eller skjulte signaler fra statsråden, sa Høie.

Statsråden fortalte at han tidlig vendte tommelen ned for tomtealternativene som lå mellom de to byene. Både Kristiansund og Molde mente han var gode alternativer.

- Dette er ikke et valg mellom pest og kolera. Tomtene skiller seg ikke så mye fra hverandre at valget er åpenbart. Da blir en nødt til å vektlegge argumentene, sa Høie.

Det som talte for Kristiansund, var kortere reisevei for de som i dag bor lengst unna, og at byen har færre offentlige arbeidsplasser enn Molde, ifølge Høie.

Likevel ble Molde valgt. Høie forsikret at akuttilbudet og de prehospitale tjenestene skal styrkes i Kristiansund, slik at også de med lang reisevei skal kunne få et fullverdig tilbud.

Høie minnet om at det når er ti år siden helsemyndighetene var nær en beskutning i den betente sykehusstriden på Nordvestlandet. Da ble det bestilt nye utredninger. Det har også skjedd flere ganger i ettertid.

Høie mener flere utsettelser ville gått hardt ut over pasientene og de ansatte.

- Jeg ønsker å være tydelig og vise at det er mitt politiske ansvar å få en beslutning, sa han.