Søndag samlet en folkemengde seg utenfor sykehuset i Kristiansund, der de tente lys for å markere sin sorg etter at en ti måneder gammel gutt døde da han skulle sendes med Sea King-helikopter fra Kristiansund til Ålesund sjukehus.

Flere reagerer på at barneavdelingen i sykehuset i Kristiansund er helgestengt. Samtidig ber Dag Hårstad, konstituert direktør i Helse Møre og Romsdal, folk fra å avstå fra spekulasjoner rundt dødsfallet.

- Det er altfor tidlig å dra noen konklusjoner om det har noe med stengt barneavdeling å gjøre eller ikke. Nå skal vi få alle fakta på bordet først, sier han til Tidens Krav.

Politiet vurderer etterforskning

Etter dødsfallet ble politi og Helsetilsynet rutinemessig varslet. Politiet har iverksatt etterforskning, mens Helsetilsynet har opprettet tilsynssak.

- Vi har besluttet å iverksette etterforskning av saken. Det er besluttet å sende babyen til rettsmedisinsk obduksjon. Vi kommer også til å innhente opplysninger som vi trenger for å opplyse saken, sier politifullmektig Sandra Grøtta Krakeli ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til adressa.no.

Grøtta Krakeli henviser til at de vil sende ut en pressemelding om etterforskningen, hvor det vil fremgå videre informasjon om etterforskningen.

Helsetilsynet innhenter informasjon

Helsetilsynet har besluttet å åpne tilsynssak.

- Vi ble varslet om saken i går. For øyeblikket innhenter vi nærmere informasjon om saken, men det er for tidlig å si noe om hvordan vi vil følge opp saken, sier kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm i Helsetilsynet.

Fordi de er i innhentingsfasen mener hun det er for tidlig å si noe om hva de vet om dødsfallet.

Fylkeslege i Møre og Romsdal, Kristian Bjelke, opplyser at de holdes orientert om saken, og at de får tilbud om å være med på undersøkelser, men at de ikke selv fører tilsyn med saken ettersom Helsetilsynet gjør det. Helsetilsynet kunne bedt fylkeslegen utføre tilsyn i saken.

- Denne saken er så alvorlig, at jeg tror Helsetilsynet vil gjøre undersøkelsene selv, sier han.

- De innhenter opplysninger i saken. De har en undersøkelseskommisjon som drar ut på slike hendelser, så vil vi være med i diskusjonen, sier Bjelke.

Foreldre takker for støtten

Det er advokat Edvard Eide som representerer aksjonsgruppen mot helgestenging av barneavdelingen i Kristiansund. Han er glad for at politiet starter etterforskning, og krever full gransking av det som skjedde.

Han påpeker at han på nåværende tidspunkt ikke vil trekke inn babydødsfallet inn i saken om helgestengt avdeling.

Men:

- Hadde det vært åpen barneavdeling ville gutten ha fått et sykehustilbud, sier han til adressa.no.

Mandag formiddag møtte han foreldrene til babyen, og forteller at de vil takke for all støtte de har fått siden det tragiske dødsfallet.

Det ble tent lys under markeringen utenfor sykehuset søndag kveld. Foto: Lise Karlsen, Adresseavisen