Klokken 17.30 samles barn og voksne seg til et lys-tog fra Piren i Kristiansund til sykehuset.

Markeringen er til støtte for de etterlatte etter at ti måneder gamle Sebastian døde søndag - og for snarlig åpning av barneavdelingen ved sykehuset i kristiansund på helg. Både politiet og Helsetilsynet gransker nå omstendighetene rundt babyens død.

– Syke barn er de svakeste i samfunnet, og at de skal være en salderingspost synes jeg er helt forferdelig. Denne saken gjør meg rett og slett rasende, sier May Britt Bjørke, som er talsperson for kveldens aksjon i Kristiansund. Hun understreker at dette ikke er en del av sykehusstriden, men at det handler om å opprettholde en barneavdeling nord for Romsdalsfjorden.

Barneavdelinga for Nordmøre og Romsdal er lagt til Kristiansund sykehus. Avdelinga har sengepost med åtte senger, dagbehandling og poliklinikk, men siden oktober har syke barn blitt sendt fra barneavdelinga i Kristiansund til den andre barneavdelinga i fylket, som ligger i Ålesund, i helgene.

Dette har ført til store protester fra mange på Nordmøre, og Arbeiderpartiets Tove-Lise Torve skriver nå i et åpent brev til Helse Møre og Romsdal at barneavdelingen i Kristiansund må gjenåpnes på helg.

Lukker evaluering

Mens lys-toget går i Kristiansund er det innkalt til styreevaluering på Quality Hotel Waterfront med påfølgende middag for styret i Helse Møre og Romsdal. Møtet er derimot ikke åpent for pressen når de skal vurdere sin egen innsats under de siste turbulente månedene. Helseforetaket har funnet fram en begrunnelse om å lukke møte av hensyn til personvern, og viser til unntaksbestemmelsene i helseforetaksloven 26a, skriver smp.no.

Gunnar Bodahl-Johansen, som er ekspert på presseetikk og offentlighet, blir provosert over Helse Møre og Romsdal.

– Kritikkverdige forhold skal ikke skjermes, sier eksperten til Sunnmørspostens nettavis

– Jeg synes de lukkede møtene deres er forferdelige. Det hører ikke hjemme lenger. De bør snarest høre på leger, foreldre og folket. Nå er det nok, sier Bjørke, som har en krystallklar oppfordring til styret i Helse Møre og Romsdal som onsdag skal behandle situasjonen for barneavdelinga ved sykehuset i Kristiansund.

– Vi krever umiddelbar åpning av barneavdelinga i Kristiansund også på helg. Hvis de ikke forstår at dette ikke kan fortsette, så er det hjerteløse. Dette handler om liv og trygghet. Da er fire millioner kroner i besparelse i året småtterier, sier Bjørke.

"Tek saka til orientering"

Onsdag er det innkalt til styremøte i Helse Møre og Romsdal i Ålesund. Her er det laget en egen sak med en samlet oversikt over arbeidet både styret og administrasjonen har gjort i forbindelse med overgang til 5 døgnspost ved barneavdelingen i Kristiansund, med "positive og negative erfaringar så langt, og ei skisse korleis ein kan redusere ulemper for pasientar og pårørande."

I forslag til vedtak heter det at "Styret tek saka til orientering og er fornøgd med at adm. direktør set i verk naudsynte tiltak for å redusere belastninga helgestenginga av barne- og ungdomsavdelinga ved Kristiansund sjukehus påføre pasientar og pårørande. Styret ber dessuten om å få seg førelagt ei eiga sak med grundig evaluering av driftsmodellen ved barne- og ungdomsavdelinga ved Kristiansund sjukehus til styremøte i juni 2015."