Saksordfører Per Olaf Lundteigen (Sp) har forfattet en innstilling som inneholder omfattende kritikk av statsråden. Den skulle behandles av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget tirsdag kveld.

– Ja, det er grunnlag for kritikk. Skarp kritikk, sier Lundteigen til Sunnmørsposten.

Arbeiderpartiet og SV støtter kritikken, men de får ikke med seg de to partiene som samarbeider med regjeringen, Venstre og KrF.

I februar holdt komiteen høring for å finne ut om Helse- og omsorgsdepartementet og helseminister Bent Høie gikk ut over sine eierfullmakter og utilbørlig påvirket en betent strid mellom Molde og Kristiansund om hvor et nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal skulle ligge.

Den rødgrønne misnøyen rammer ikke bare Høie, men også Helse Midt-Norges håndtering av saken. Mangel på møteprotokoller, Høies involvering i avskjedigelsesprosessen mot en tidligere direktør i helseregionen og en uryddig planprosess er blant forholdene som kritiseres i Lundteigens innstilling, ifølge NRK.

– I innstillingen har vi gjort en grundig gjennomgang av lovene, og jeg håper den kan bidra til lovendringer. Det er en grundig drøfting av alle temaer som har blitt tatt opp i denne saken. 26. mai skal saken opp i Stortinget, og vi for se hva konsekvense blir etter det, sier Lundteigen til adressa.no.