– Jeg gru-gleder meg. Gruer meg til det vi skal få se, samtidig som jeg gleder meg til å få hjelpe til. Det er jo slike ting vi har trent for, sa Hilde A. Blikås til Rbnett før de fløy ut fra Molde lufthavn og til Gardermoen søndag kveld.

Mandag morgen lettet et Norwegian-fly med 34 redningsfolk og seks hunder fra Gardermoen. De håpet å ankomme jordskjelvrammede Nepal ved 17-tiden i ettermiddag, men må nå etter alle solemerker belage seg å være de nærmeste timene i Baku i Aserbajdsjan, der flyet måtte mellomlande for drivstoff-fylling. Dette skriver Kurt Amundø på din Facebook-side.

I en melding til Adresseavisen skriver Bliksås:

– Vi har nå landet i Baku i Aserbajdsjan for fylling av drivstoff og lufting av hunder. Vi sitter likevel "fast" inntil videre i påvente av landingstillatelse i Katmandu i Nepal. Har sittet i flyet en stund nå da der jobbes for å fikse visum. Om ikke der går i orden, og landingstillatelse ikke kommer på en stund, må vi sove i kabinen i natt. Utfordrende med hunder på tur.

Kaos i Nepal

Det hersker kaotiske tilstander i Nepal etter jordskjelvet, som har krevd minst 3800 menneskeliv og som har ødelagt mye for mange som har lite. Behovet for nødhjelp er stort, men flere nyhetsmedier i nepal melder om manglende koordinering fra myndighetenes side.

Blant de som nå er på vei til Nepal for å bistå jordskjelvofre, er Hilde A. Bliksås og ektemannen Kurt Amundø fra Sunndalsøra, der de blant annet driver med avl på rottweilere. To av hundene er trippelgodkjent - som betyr at de er godkjent for søk sommer, vinter og for katastrofer. Denne gangen er det katastrofesøktreninga som gjelder for hundeførerne og hundene, som er med i Nordmøre lokallag i Norske redningshunder.

Lørdag kveld fikk de beskjed om at utenriksdepartementet ønsket å sende dem til Nepal, og ville at de skulle forberede seg på å dra med sine spesialtrente hunder KariKari og Shira.

– Håper å bidra

–Det er ærefullt å bli spurt. Det er lenge mellom hver gang lille Norge deltar med hunder i slike aksjoner. Jeg håper vi får bidra til å hjelpe dem som trenger det, sier Hilde Bliksås til Rbnett.

Det norske redningsmannskapet, Norsar-teamet, består av mannskaper fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og Oslo universitetssykehus. De sto klare til avreise søndag kveld, men det chartrede Norwegian-flyet lettet først ved 7-tiden mandag morgen.

–De var rolige, behersket og klare for å yte en innsats. I den grad det er mulig, er de forberedt på å se mye elendighet, sier daglig leder Jim Olav Hansen i Norske Redningshunder til NTB.

Dette er hele det norske teamet som skal jobbe i Nepal. Foto: NORSAR (Norwegian Search and Rescue Team)