- Møtet med Nepal har vært spesielt på alle måter. Det er et fantastisk vakkert land som har blitt rammet av en ufattelig tragedie. Bildene man ser i media, lyver ikke, og er bare småtteri i forhold til hvordan de mange i de små landsbygdene har det. Befolkningen er fortvilet over situasjonen, og trenger all hjelp de kan få. Hjelpemannskaper er fortvilet, fordi man ikke kommer seg ut til alle distriktene. Der burde man vært for mange dager siden, skriver en av redningsmannskapene til adressa.no, Hilde Blikås, fra Sunndalsøra. Hun og mannen Kurt Amundø er begge med som hundeførere i NORSAR-teamet.

- Vi er glade for at vi har kunnet bidra, og at laget attpåtil har reddet liv. Nå er aksjonen over i en annen fase, og vi forbereder oss på hjemreise onsdag, eller natt til torsdag, skriver hun videre.

Uframkommelig

Ifølge NORSAR-teamets siste oppdatering på Facebook kom laget frem til Chautara lørdag kveld. Her var planen å gå inn i et område der Norges Røde Kors skulle etablere et feltsykehus. Store materielle skader gjorde det umulig å kjøre inn i byen for større kjøretøy. Laget ble derfor omdirigert til en militærbase.

Neste morgen satte en gruppe fra NORSAR umiddelbart i gang med å rydde gatene slik at det var mulig å få frem biler. Det var kritisk viktig for etableringen og driften av sykehuset at veiene ble farbare.

Det viste seg at bilene som hadde transportert sykehuset fra flyplassen i Kathmandu til Chautara, var for store til å kjøre inn i byen. Lasten måtte derfor omlastes til mindre biler. Parallelt startet oppbyggingen av feltsykehuset. Ved mørkets frembrudd var hele sykehuset losset og de fleste teltene satt opp.

- Søndag ettermiddag fikk vi en henvendelse fra forsvaret om at det var hørt lyder i en ruin i landsbyen Nawalpur som ligger 25 km fra Chautara. 19 personer var opprinnelig savnet, 18 var gjort rede for. Håpet var at lydene kom fra den siste savnede. Et søkslag fra NORSAR ble sendt ut, men fant ingen.

Hjelper Røde Kors

Norges Røde Kors sitt feltsykehus kom i drift mandag. Kort tid etter åpning gjorde legene ved sykehuset sitt første kirurgisk inngrep.

- Inngrepet hadde ikke vært mulig uten at NORSAR kunne bidra med medikamenter og medisinsk utstyr. I denne krevende situasjonen er det sannsynlig at samarbeidet mellom NORSAR og Norges Røde Kors, førte til at oppstart av nødvendige medisinske funksjoner ved sykehuset ble fremskyndet med flere dager, heter det i facebook-oppdateringen.

Det er en ny situasjon for NORSAR å gå inn som en støttefunksjon for en annen organisasjon.

- Erfaringene fra samarbeidet med Norges Røde Kors er udelt positive. Vi har vist at vi også kan være en ressurs etter at behovet søk og redning er kommet i avslutningsfasen. Samtidig er vi i stand til å fortsette søks- og redningsoppdraget i mindre skala hvis det er formålstjenlig.

Hundeførerne Hilde Amundø Blikås og Kurt Amundø, her på flyplassen i Molde før avreise til Nepal, reiser hjemover igjen onsdag eller torsdag. Foto: ERIK BIRKELAND