Lørdag ettermiddag kunne opposisjonslederen og nobelprisvinneren, av mange ansett som håpets symbol i Burma, hilse tusenvis av jublende tilhengere som hadde samlet seg foran porten til huset hennes. Ifølge Reuters brølte folkemengden så høyt av glede at Aung San Suu Kyi måtte vente med å tale.

– Det er en tid for stillhet, og det er en tid for å snakke. Vi må arbeide sammen for å nå våre mål, var den 65 år gamle opposisjonens førstedames budskap til folket.

Deretter stilte hun krav om at alle landets 2200 politiske fanger må løslates.

En av tilhengerne kastet en blomst til Suu Kyi, som straks festet den i håret sitt, før hun inviterte alle til å komme til et politisk møte i hovedkvarteret til partiet hennes, Den nasjonale demokratiligaen (NLD), søndag.

Hylles

Reaksjonene på løslatelsen lot ikke vente på seg.

– Hun er en av mine helter og en inspirasjon for alle som jobber for å fremme menneskerettighetene i Burma og resten av verden, sier USAs president Barack Obama.

Den britiske statsministeren David Cameron kaller løslatelsen «overmoden», mens Frankrikes president Nicholas Sarkozy advarer mot å innføre nye restriksjoner for opposisjonslederen.

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) sier til NTB at han er meget glad for at Aung San Suu Kyi er løslatt.

– Men det gjenstår å se om løslatelsen innebærer noe reelt linjeskifte fra juntaen, understreker Solheim.

Han poengterer at Suu Kyi er blitt løslatt flere ganger tidligere, bare for å bli plassert i husarrest igjen i løpet av kort tid under et eller annet påskudd fra juntaen. Det gjenstår å se om dette vil skje igjen.

Suu Kyi, som fikk nobelprisen i 1991, har tilbrakt 15 av de siste 21 årene i husarrest og har ikke opplevd en eneste dag i frihet siden mai 2003.

I mai i fjor ble husarresten forlenget med 18 måneder da en uinvitert amerikaner svømte over en innsjø til huset hennes.

Legitimitet

Suu Kyi kom tilbake til Burma i 1988 etter mange år i eksil. Året før hadde landets diktator Ne Win fått misnøyen i befolkningen til å eksplodere med sitt vedtak om at landets sedler kun skulle være i valører som kunne deles på 9, skriver TT. Med ett slag var sparepengene til store deler av befolkningen verdiløse.

Suu Kyi gjorde sine første politiske opptredener og ble raskt utnevnt til leder for partiet NLD.

I 1989 ble hun arrestert første gang. Året etter vant NLD overraskende en overlegen seier i valget på ny nasjonalforsamling. Men landets militære junta, ledet av general Than Shwe, annullerte resultatet og nektet å gi fra seg makten.

I år forsøkte juntaen å skape legitimitet for sitt styre ved å gjennomføre et valg på en nyopprettet nasjonalforsamling i helgen.

Nå mener mange at de løslater Suu Kyi for å bedre Burmas forhold til omverdenen.

Undergrave

Men Suu Kyi kan også undergrave juntaens arbeid. Fredsprisvinneren har hatt evnen til å samle millioner av burmesere tidligere.

Få tror at denne støtten er forsvunnet, selv om partiet NLD nå er tvangsoppløst og Suu Kyi er blitt holdt borte fra offentligheten. Da hun ble løslatt fra husarrest sist, i 2002, trakk hun store menneskemengder overalt hvor hun dro.

Suu Kyis yngste sønn Kim Aris, som bor i Storbritannia, søkte denne uka om visum for å kunne besøke moren, men søknaden ble avslått av Burmas ambassade i Bangkok.

Aung San Suu Kyi kunne ta en sparsertur sammen med partifeller fra sitt parti Nasjonal demokratiliga etter at hun lørdag ble løslatt fra husarrest av militærjuntaen i Burma Foto: SCANPIX
Ifølge burmesiske myndigheter ble Aung San Suu Kyi løslatt lørdag. Foto: SCANPIX