Mellom 30 til 50 millimeter nedbør kan komme bare på noen timer i Romsdalen i dag og i morgen formiddag. Det vil i så fall være det første store nedbørsfallet etter at fjellpartiet igjen begynte å bevege på seg i år.

– Vi er spente på hvilke utslag all denne nedbøren vil gi i fjellet, sier seksjonssjef for fjellskredovervåking i NVE, Lars Harald Blikra, Adresseavisen. Han guider mandag en gruppe fjellvandrere til Mannen, eller Seigmannen som fjellpartiet ble kalt i fjor høst, da geologene ventet at skredet ville komme.

Beveget seg 5 mm siste døgn

Det er fjellpartiet Veslemannen, som er en liten del av det ustabile fjellet Mannen, som nå overvåkes spesielt fra NVE sin side. Hastigheten nådde et foreløpig maksimum på lørdag og har avtatt noe etter dette. Hastigheten i øvre og mest aktive partiet er nå rundt 5 mm/døgn. Hastigheten i den nedre delen er vesentlig mindre, rundt 1 mm pr døgn. Farenivået er fortsatt moderat/gult.

Regnet vil derimot trolig gi ytterligere hastighet i fjellpartiet Veslemannen - og etter hvert utløse det store og lenge varslede skredet fra fjellpartiet som stadig beveger seg nærmere Romsdalen. Så mye som 180 000 kubikk, om lag 18 000 lastebillass, kan da komme i stor fart ned mot Romsdalen. Geologene mener at verken E136 eller Raumabanen er i fare, men det er ingen tvil om at vi snakker om et av de største skredene i Norge i moderne tid.

– Vi følger situasjonen tett, og forventer at fjellpartiet vil øke farten. Det er umulig å si når skredet kommer. Det eneste vi vet at det kommer, sier Blikra.

Stor snøfonn avgir smeltevann

De siste døgnene har fjellpartiet beveget seg opptil sju millimeter i døgnet, og til sammen vel seks centimeter hittil i år. Det betyr at fjellpartiet har til sammen beveget seg over 40 centimeter siden målingene startet i september i fjor.

Ut fra den store snøsmeltingen i området er geologene noe overrasket over at hastigheten ikke har økt mer.

Det ligger ei stor snøfonn bak det løse fjellpartiet under Veslemannen i Romsdalen, som trolig vil avgi smeltevann til det løse fjellpartiet gjennom hele sommeren. Geologene følger spesielt med på smeltevannet fra denne fonna.

Det er også knyttet spenning til om et ras i øvre del av fjellet vil ta med seg stein lenger ned i fjellmassivet eller ei.

Informerte innbyggerne

Søndag kveld møtte han innbyggerne som har eiendommer i området hvor skredet vil komme sammen med politiet og kommunen.

Innbyggerne Adresseavisen snakket med var fornøyde med møtet:

– De gjør hva de kan. De skal ha ære for det, sier Jarle Sogge etter møtet.

– Dette var et godt møte, selv om det ikke var mye nytt, sier Linda Sogge.

– Når dette skredet vil komme, er det ingen som vet. Alle gjør så godt de kan, sier Kjell Sogge etter møtet.

Det er fjellpartiet Veslemannen, som er en liten del av det ustabile fjellet Mannen, som nå overvåkes spesielt fra NVE sin side. Foto: Tommy Fossum
Kjell Sogge er avslappet i forhold til skredet som er ventet i Mannen, ikke langt fra hvor han har en eiendom. – Myndighetene følger situasjonen godt. Det er betryggende, sier Sogge, som personlig tror på mange små skred, ikke et stort. Foto: Tommy Fossum
– Vi er spente på hvordan fjellet reagerer på all nedbøren som nå kommer, sier geolog Lars Blikra i NVE, som orienterte Linda Sogge og de andre innbyggerne som bor under Mannen om situasjonen søndag kveld. Foto: Tommy Fossum