En kald og våt start på årets sommer, har i ettertid fått store konsekvenser for en rekke av landets fuglearter.

Dårlig vær og kulde vedvarte både i juni og juli, noe som ga en insektsesong langt unna det normale. Værforholdene varte også frem til ungene hos blant annet flere av meiseartene var store.

Les også: Knipset fugl-sensasjon i Verdal

- Store unger trenger mye mat, og dermed ble det hardt for foreldrene å skaffe nok. Både blåmeis, kjøttmeis, svartmeis og løvmeis har hatt store problemer med å skaffe nok mat i år, forteller rådgiver i Miljødirektoratet, Lars Løfaldli.

Mot normalt

Løfaldli har fulgt fugleutviklingen i Rindalsskogen siden 2004, og har over 200 fuglekasser fordelt på flere felt i skogen.

Men en slik sesong som i år, har han aldri sett maken til siden han startet med fugletellingen for over ti år siden.

Les også: Kongeørn skutt i Rindal og Lykkelig slutt for haglskutt ørn

Han forteller om svært kritiske resultater for flere av meiseartene som følge av de dårlige matforholdene.

- Det har skjedd noe i sommer som aldri tidligere har hendt her. Svartmeisen har normalt åtte til ni unger, mens løvmeisen har mellom seks og sju. De klarer seg vanligvis hvert år uten at det dør unger, men i år har derimot alle dødd i kassene, sier rådgiveren.

- Deprimerende syn

Både blåmeisen og kjøttmeis har fått merke den kalde starten på sommeren godt. Begge legger omkring ti egg, og det er ikke uvanlig at noen unger dør dersom det blir kaldt vær.

Les også: Golfspiller traff fugl

- Men i år døde de fleste, slik at de begge endte opp med under to unger i snitt per kasse. Det var deprimerende å rydde i kassene i år, og stadig måtte kaste ut døde unger, sier Løfaldli.

Hele Sør-Norge rammet

Organisasjonskonsulent i Norsk ornitologisk forening, Morten Ree, forteller at det har vært en vanskelig sommer for alle fuglearter som har unger som lever av larver og insekter.

Les også: Denne fuglen har ikke vært sett i Norge på over 100 år

- Jeg har hørt rapporter fra flere fylker, og hele Sør-Norge er rammet. Det er stor dødelighet og mange kom ikke engang så langt at de la egg. De må rett og slett prioritere seg selv i stedet for ungene, sier Ree.

Kan dø ut i nord

Han har vært interessert i fugler i hele sitt liv, men aldri har forholdene for fuglene vært så ille over så lang tid som i år.

Og blir værforholdene de kommende somrene lik som i år, vil konsekvensene ifølge Ree være fatale for enkelte arter.

Les også: Fugl rømte til Shell

- Vi tåler en og kanskje to slike sesonger, men ikke fire eller fem på rad. Da vil man se en forflytning av artene sørover på grunn av at de dør ut i nordlige områder. Det har vært en enorm dødelighet blant unger i år, men også en god del hos voksne fordi de lever utelukkende av insekter, forklarer Ree, som også har sett at rypekull i store deler av Sør-Norge har fått en svært tøff start på livet.

- Det har vært en mislykket sesong for mange av fjellfuglene grunnet sein vår og kald sommer. Rypene, hvor ungene er avhengig av insekter på bakken i første leveuke, har svært dårlig hekkeresultat mange steder. Dette har ført til at rypejakta rett og slett er avlyste i store deler av Sør-Norge, sier Ree.

Lars Løfaldli har over 200 fuglekasser i Rindalskogen, men har aldri tidligere opplevd at alle ungene til svartmeisen og løvmeisen har dødd. Her fra en tidligere sak der en kongeørn var blitt skutt.