Geolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyste på en pressekonferanse søndag morgen at det har vært store bevegelser i fjellet ved Mannen natt til søndag.

- Fjellpartiet Veslemannen har hatt en maksimal hastighet på 16 centimeter i døgnet natt til søndag. Bevegelsene har avtatt noe, men anses fremdeles som høye, sier Blikra.

- Hastighetskurven runder av litt på morgenparten, og vi er nå nede i 5-6 centimeter i døgnet i den øvre delen, sier Blikra.

- Det er over det vi betrakter som terskelverdien for rødt farenivå. Det er høyere enn vi hadde i går, men lavere enn i natt, sier Blikra.

Frykter øvre del kan rase ut

- Konklusjonen rent geologisk er at det er store bevegelser i øvre del, og at dette kan rase ut. Vi er usikre på om et skred i øvre del  kommer til å ta med seg den nedre delen.

- Det kan altså gå et mindre skred, men når det går aner vi ikke, sier Blikra.

Dersom kun den øvre delen raser ut, kommer ikke skredet til å nå ned til bebyggelsen. Den store usikkerheten er altså knyttet til hvorvidt dette skredet kommer til å påvirke de nedre delene, der de virkelig store massene befinner seg.

- På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler, antar vi at det er stor sannsynlighet for at øvre del kan rase ut uten at resten går, skriver NVE i en orientering søndag morgen.

Regnet har avtatt

På pressekonferansen søndag formiddag deltok Blirka sammen med Rauma-ordfører Lars Olav Hustad.

Hastigheten er den høyeste noensinne i øvre del. Blikra viste frem flere grafer som viser utviklingen. Blant annet viste han at nedbør og hastighet på bevegelsene henger nøye sammen.

Det siste døgnet har det vært 33 mm. nedbør.

Nå er det oppholdsvær i området, og det er meldt opphold resten av uka. Dette gjør at situasjonen kan komme til å roe seg. Inntil videre opprettholdes imidlertid rødt farenivå.

Flere steinsprang

Nordmøre og Romsdal politidistrikt har fått meldinger om flere steinsprang i området natt til søndag.

- Det har vært en del steinsprang som har rast i løpet av natten, sier operasjonsleder Kjell Biesmans til Adresseavisen.

- Situasjonen er uforandret. Det er fortsatt rød beredskap.

- Hvor mange steinsprang er registrert?

- Vi vet om to, men det kan være flere, sier Biesmans.

Fredag ble 9 personer og 350 sauer brakt i sikkerhet etter at farenivået ved fjellet ble hevet til rødt.

Les også: Asbjørn og Ann Gøril Molaup ble evakuert

Stort medieoppbud

NVE sa i går at det var usikkert hvor fort Mannen vil rase, men at fjellet reagerer på de store nedbørsmengdene som falt i går.

Flere medier har kameraer som følger Mannen live døgnet rundt. Riksmediene og et stort pressekorps har møtt opp for å følge utviklingen i Rauma.

Les også: Blir blant de største fjellskredene i Norge

Les også: Veslemannen har flyttet seg 65 cm på ett år

Hastigheten er den høyeste noensinne i øvre del, opplyste Blikra fra NVE på pressekonferansen lørdag. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN