Like etter klokken ni mandag morgen fikk de evakuerte fra området under fjellet Mannen i Romsdal beskjed om at de kunne flytte hjem igjen.

- Det var helt fantastisk å komme hjem, men vi er avventende. Det er en slitsom situasjon og vi er sikre på at vi må evakuere igjen. Vi håper bare fjellet kommer snart, så vi blir ferdig med det, sier Gunn Walstad Sogge.

På bakgrunn av de reduserte bevegelsen i fjellet har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt ned farenivået for Veslemannen til gult. Farenivå gult er to hakk under rødt, som betegnes som ekstrem rasfare.

- Vanskelig å bo her

Familien Walstad Sogge er vant til steinsprang og ras, og det har aldri tatt nattesøvnen fra dem. Men da fjellet begynte å bevege seg kraftig i fjor kom tankene om flytting.

- Vi begynte å tenke i de baner at vi kanskje må flytte en gang, men det er ikke det vi ønsker. Vi har bygget opp gården og bodd her i 30 år. Det er en flott plass, sier Walstad Sogge.

- Vi har lyst til å bo her, men det er vanskelig slik det er her nå, sier datteren Anita.

Flyttet 400 sauer

Det er nærmere 400 sauer på gården, og hele fredag kveld ble brukt til å evakuere dyrene fra området og inn i et beredskapsfjøs.

- Sauene har det bra foreløpig. Så lenge de ikke er klippet kan de gå ute. Men det krever mye arbeid å flytte dem hver gang, sier Gunn Walstad Sogge.

Torsdag er det igjen meldt en god del nedbør. Kofferten forblir derfor pakket, og håpet er at fjellet denne gangen bukker unna for nedbørsmengdene.

- Det er ikke ofte jeg ønsker dårlig vær, men akkurat nå gjør jeg det, sier hun.

- Ikke lettet

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune håper også på dårlig vær fremover.

- Jeg er ikke lettet over at farenivået er nedjustert, siden situasjonen fortsatt er uavklart. Og det blir ikke avklart før fjellet har rast ned. Nå ønsker vi faktisk at vi får dårligere vær enn det er nå, sier Hustad.

Han opplever at de evakuerte er glade for å få flytte hjem, men at de også håper situasjonen blir avklart snart.

- Nå får de være hjemme en periode, og så kan de oppleve og bli evakuert igjen. For det er sikkert ikke siste gangen, sier Hustad.

Farenivå gult

Det er fint vær og lite nedbør som har ført til mindre bevegelser i fjellpartiet Veslemannen.

- Bevegelsene er mindre, men det er fortsatt bevegelse. Den øvre delen av fjellet er voldsomt følsom for nedbør, men vi vet ikke hvor mye nedbør som trengs for at fjellet raser, sier seksjonssjef Lars Harald Blikra i NVE.

Finværet fikk Mannen til å slutte å bevege på seg. Foto: Ole Martin Wold