Foto: Kristin Svorte

– Senest i går var jeg i et studio i NRK. Ingen visiterte meg og sjekket om mobilen min var en telefon eller en bombe, illustrerer filmregissør Kjell Sundvall, som i dag åpner Kosmorama med gisseldramaet «Ulvenatten». Den svenske regissøren er dreven i spenningsfaget etter å ha laget blant annet «Jägerne» og flere «Beck»-filmer. Nå har han filmatisert Tom Egelands thriller om en gruppe tsjetsjenere som beleirer et tv-studio på direkten og krever å få kringkastet sitt gisseldrama til tv-kanaler over hele verden.

– Situasjonen er genial for en actionfilm, det forundrer meg virkelig at ikke Hollywood allerede har laget dette. Det gir en utrolig spennende og intensiv actionfortelling, samtidig som det er en historie med substans i bunnen, sier Sundvall.

Mediene lar seg bruke

Han har laget en rå og hektisk film, med tett klipperytme og grep som skal trekke fiksjonen nær virkeligheten.

– For å få til denne intensiteten må man også jobbe intensivt. Dette er en film med dødsangst og panikk fra tredje minutt, så jeg måtte skremme opp skuespillerne for å holde adrenalinet oppe hele veien, sier Sundvall

Han har blant annet hentet inn virkelige nyhetsopplesere fra hele verden, fra BBC til TV2 Nyhetskanalen, til en tenkt livedekning av situasjonen.

– Fortellingen viser litt av hvordan mediene blir brukt og lar seg bruke – også av terrorister, sier Tom Egeland, som står bak historien.

Forfatteren har selv omskapt sin egen roman til filmmanus, og har måttet skrelle vekk tre fjerdedeler av teksten til han satt igjen med essensen.

- På ett nivå er det en film om hvordan vi som mennesker reagerer i en klaustrofobisk situasjon full av panikk, innesperret i et tv-studio man ikke vet om man kommer levende ut av. Samtidig handler det om myndighetenes håndtering av en slik krise og det internasjonale spillet i situasjonen, sier Egeland.

Hvem er terroristen?

Forfatteren håper filmen kan være med å nyansere bildet av tsjetsjenere.

- Situasjonen i Tsjetsjenia er en internasjonal tragedie. Vi har veldig lett for å demonisere alle tsjetsjenere som terrorister, men det er grovt urettferdig for en befolkning der tsjetsjenere flest er ofre for de samme bandittene. Dette handler jo også om hva en terrorist egentlig er, akkurat som i konflikten i Midtøsten. Hvem som er snill og hvem som er slem avhenger hele tiden av perspektivet du har på handlingen, sier Egeland.

Han tror Norge som nasjon er helt uforberedt på et scenario likt det han har diktet opp, selv om de involverte i filmen ser for seg at det samme kunne skjedd i virkeligheten.

– Jeg tror myndighetene ville følt en enorm maktesløshet om noe slikt skjedde. Selv om politiet kan trene på ting, tror jeg ikke man på noe vis kan være helt forberedt på en slik situasjon.