Kriminalavdelingssjef Alf Rune Rolland på politistasjonen i Kristiansund bekrefter overfor NTB at tyveriet på 1,2 tonn fullgjødsel og 325 liter bensin etterforskes bredt av taktiske og tekniske etterforskere, men at det er for tidlig å si hva som er bakgrunnen for tyveriet. Tyveriet ble oppdaget tirsdag ettermiddag. Politiet etterlyste mulige vitner på sosiale medier etter at tyveriet ble oppdaget.

– Kristiansund og Nordmøre er landbruksområde, og det kan være noen bønder som kan tenke seg å spare noen kroner. Så langt har vi ingen grunn til å tro det ene eller andre, sier Rolland.

Han sier det er rutine at PST holdes informert når store partier med kunstgjødsel blir borte.

Terrorbomben

Kunstgjødsel kan brukes til å lage bomber, og det var det Anders Behring Breivik brukte da han 22. juli i 2011 detonerte sin hjemmelagede bombe på 950 kilo midt i regjeringskvartalet. Metoden for å omdanne gjødselen til eksplosiver innebærer å blande den med en eller annen form for drivstoff, så man får en blanding som ofte omtales som ANFO (ammonium nitrate / fuel oil).

Ifølge administrerende direktør Randi Dyrnes i Felleskjøpet Nordmøre og Romsdal er den stjålne gjødselen av typen 18-3-15, som brukes som erstatning for husdyrgjødsel.

– 18-3-15 er ikke egnet til å lage sprengstoff. Nitrogeninnholdet er tilsvarende hagegjødsel, sier Dyrnes i en uttalelse.

Holdes orientert

– Vi er varslet om tyveriet, men det er lokalt politi som etterforsker saken, og vi holdes løpende orientert, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til NTB.

Tyven har klipt hull i gjerdet og deretter også klipt en kjetting til en konteiner. Bensinen og kunstgjødselen ble oppbevart inne i konteineren.

– Gjødselen var lagret i 40-kilos sekker, mens bensinen var fylt på femliterskanner, sier Rolland.

I PST visste man ikke tirsdag ettermiddag om tyveri av kunstgjødsel er vanlig eller om det tilhører sjeldenhetene.

– Aldri tyveri tidligere

Det er tre Felleskjøp i Norge: Felleskjøpet Agri, Felleskjøpet Rogaland Agder og Felleskjøpet Nordmøre og Romsdal. Tyveriet har altså skjedd i sistnevntes område.

– Felleskjøpet Agri har en rutine for å varsle mistenkelige hendelser vedrørende gjødselomsetningen vår til politiet, og vi er ikke kjent med at det har forekommet hendelser eller situasjoner hvor noen i Felleskjøpet Agri har funnet det nødvendig å foreta en slik varsling. sier kommunikasjonssjef Hanne Lauritzen til NTB.

Felleskjøpet Agri omsetter årlig 270 000 tonn gjødsel. Lauritzen sier det kan forekomme korreksjoner på beholdninger i forbindelse med lagring, brekkasje eller feil i vareutlevering.

– Vi har ikke registrert slike korreksjoner forårsaket av tyveri av gjødsel, sier Lauritzen.

Felleskjøpet Agri har en markedsandel på om lag 70 prosent i sitt markedsområde.