En mann i 70-årene fra Nord-Trøndelag er i Frostating lagmannsrett dømt til betinget fengsel i 60 dager, etter å ha fått en kreftsyk kvinne til å motta alternativ behandling i stedet for cellegift. Han er dømt for brudd på loven for alternativ behandling.

Det var høsten 2010 at kvinnen i 50-årene fikk beskjeden om at hun var blitt kreftsyk. Sykehuset i Levanger anbefalte henne da å motta behandling med cellegift. I samråd med den nå dømte mannen i 70-årene, som hevdet å være healer, valgte hun i stedet å la han ta seg av kreftbehandlingen.

Dommen er den første av sitt slag i Norge, etter at den gamle kvakksalverloven ble endret til loven for alternativ behandling.

Mannen må også betale 4000 kroner i saksomkostninger.

Ble nektet å behandle ved sykehuset

Kvinnen mottok behandling både hjemme hos mannen, ved sykehuset og ved en annen helseinstitusjon i Nord-Trøndelag.

Les også: Healeren i håndgemeng med pårørende

- Han var hele tiden klar over at behandlingen ikke skjedde i samarbeid eller samforståelse med hennes leger, heter det i dommen fra lagmannsretten.

Les også: Skulle heale kreftsyk dame

Mannen fikk til slutt beskjed om at han ikke hadde tillatelse til å drive slik behandling ved sykehuset mens pasienten var innlagt der.

- 90 prosent blir frisk

Kvinnen skal ha benyttet alternativ behandling også ved flere anledninger. Da healeren fikk vite at hun kunne få cellegiftbehandling, oppfordret han henne til ikke å ta imot dette for å få effekt av healingen.

Les også: Healeren skrev minneord

Ifølge dommen skal mannen ha sagt til pasienten og hennes søster at han kunne brenne bort kreften, og at cellegiften ville hindre dette. På hans visittkort, som retten fikk fremvist, blir det påstått at 90 prosent blir frisk.

Tre måneder etter kreftdiagnosen og fem dager etter at healingen stoppet, døde kvinnen.

Første dom i sitt slag

- Dette er den første dommen i sitt slag, og derfor er den prinsipielt viktig. Jeg tror dessverre ikke saken er enestående i sitt slag, men det er avhengig av at noen reagerer om man skal få slike sakere opp for retten, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Han forklarer at det har vært skjerpende for saken at pasienten ikke fikk gjennomførte behandling som kunne virket både livsforlengende og smertelindrende på grunn av healerens overtalelser.

- Behandling av kreftlidelse er forbeholdt dem som har medisinsk utdanning, med mindre man får samtykke til annen behandling fra helsepersonell. Foreligger ikke det, så er det straffbart, slik som her, sier Soknes.

Vil vurdere anke

Mannens forsvarer, advokat Per Magne Kristiansen sier at de nå vil vurdere om saken skal ankes til høyesterett.

- Vi konstaterer at tiltalte er dømt og at straffen er skjerpet fra 30 dagers til 60 dagers betinget fengsel sammenlignet med dommen vi fikk i tingretten. Vi vil nå ta i bruk betenkningstiden og se om vi skal anke dommen, sier Kristiansen til Adresseavisen.