På en privat grusvei ved gården Flyan i Ulvilla i Verdal kommune, sitter gårdbruker Dan Olaf Holmli i ei gravemaskin. På oppdrag fra Verdal kommune er han godt i gang med å grave flere kulverter under veien og over en liten bro, slik at den skal tåle tung anleggstrafikk. Han stiller den private gårdsveien sin til disposisjon slik at kommunen får reparert sin egen vei, og at de 15-20 husstandene i Holmlibakkan ikke blir isolert fra omverdenen. Et par kilometer lenger ned mot Vuku og Holmlia er nemlig den splitter nye kommunale veien opp i Holmlibakkan fullstendig rasert av vannmassene.

– Uten vår vei blir naboene våre avskåret fra samfunnet i dagevis. Jeg låner den gjerne bort, og stiller opp når det trengs, sier Holmli.

Gårdbrukeren var ute nesten hele natt til fredag med gravemaskina, for å berge veien. Avlingsveiene langs åkrene rundt er ødelagte. Verdal kommune leverer rør til kulvertene og masse til veien. Gårdbrukeren gjør arbeidet. Like før Adresseavisen kom til stedet, tok vinden tak i det største stikkrøret, og blåste det over strømgjerdene rundt ekrene.

– Trenger større rør

Den kommunale veien fra fylkesvei 757 i Vuku og opp til Holmlibakkan ligger øde og avstengt. Fagleder Teknisk drift i Verdal kommune, Harry Halland, bekrefter at veien sto ferdig rehabilitert for noen få uker siden. Han anslår at rundt 500 – 1000 kubikkmeter vei er ødelagt. Kraterne oppgjennom veien er flere meter dype, og strekker seg nesten 200 meter opp i bakken.

Da veien ble rehabilitert, ble det installert større stikkrør for å ta unna mer vann enn tidligere. Halland sier at det er for tidlig å konkludere med årsak til at veien er ødelagt, men tror at disse rørene har gått tett av kvist og løv, som førte til at vannet fant en annen vei, bokstavelig talt.

– Er rørene underdimensjonerte?

– Det er for tidlig å si, men det kan se slik ut. Vi hadde ikke regnet med slike vannmasser. Nå må vi helgardere oss når vi reparerer veien, ved å legge ned rør med enda større diameter, sier Halland.

Han sier at det vil ta flere dager å reparere veien.

LES OGSÅ. - Vannet kommer inn gjennom dører og sluk

Tar situasjonen med ro

Ved gården Fløyan graver Dan Olaf Holmli videre, med hjelp av sin far Pål Sevald Holmli, og sine to sønner, Oliver (10) og Lukas (8). De skulle egentlig til Sverige på rekreasjonstur i helgen, men den blir det ikke noe av nå. Etter at Adresseavisen har kjørt opp til gården, har Verdal kommune stengt veien bak med et lass pukk over kulvertene. Holmli jogger gladelig gjennom styrtregnet og setter seg i traktoren for å grave oss frem. Han tar hele situasjonen med knusende ro.

– God helg, roper han med et glis.

LES OGSÅ«Roar» stakk av med campingvogna

Harry Halland berømmer gårdbrukeren for sin dugnadsånd for nabogårdene og kommunen.

– Det er absolutt ingen selvfølge at vi får låne denne veien, sier Halland.