Strugstad er på hyttetur ved Heglesvollen i Levanger sammen med en venninne, og fredag kveld dukket en utstlitt hund opp utenfor hytta.

- Jeg tok hunden med inn, og han la seg rett ned på gulvet. Deretter fikk han seg en brødskive med leverpostei. Jeg sa at vi måtte skynde oss å legge ut bilde av hunden på nett, forteller hun.

Les også: Tenk gjennom dette før dere skaffer et firbent familiemedlem

Les også: Mattilsynet: Lite vanskjøtsel av dyr i Norge

Delt 537 ganger

Strugstad la ut bilde av hunden på Facebook og i en facebookgruppe for savnede hunder. Bildet ble delt 537 ganger, men etter noen timer bestemte Strugstad seg for å ta av GPS-peileren som hunden hadde på seg.

- Med det samme ville jeg ikke ta av peileren, fordi jeg ønsket at hunden skulle få slappe av. Da jeg til slutt tok av peileren, sto heldigvis nummeret på eieren på den. Jeg ringte eieren med en gang, og han ble svært glad for at hunden hans var funnet, sier Strugstad, som synes det er fantastisk at bildet ble delt så mange ganger.

Hunden hadde vært på elgjakt sammen med eieren sin, Jagge Sandblåst, i Forradalen i Stjørdal, da han hadde forsvunnet. Etter det har han vandret ti mil, og endte til slutt opp på fjellet i Levanger. Da Strugstad ringte til eieren, var han allerede i bilen for å lete etter hunden sin. Senere på fredagsnatta var eieren fremme  ved hytta i Levanger.

- Hytta er langt opp i fjellet, og man må være godt kjent for å finne frem her. I tillegg var det mørkt. Dette viser at eieren virkelig bryr seg om hunden, forteller Strugstad.

Les også: Mona (43) ble alvorlig skadet: - Uten hunden ville jeg vært død

Les også: Lar du hunden slikke deg i fjeset?

Måtte bæres til bilen

Det en god gjenforeningen mellom hunden Zetor og Sandblåst. Strugstad forteller at Zetor ble kjempeglad da han så igjen eieren sin.

- Men han var så sliten at han ikke orket å reise seg. Det endte med at eieren måtte bære ham ned i bilen sin, og det var tydelig at de var gode kompiser. Nå har jeg fått flere oppdateringer fra eieren om at hunden har det fint. Jeg har blant annet fått bilde av at hunden ligger på sofaen, sier hun.

Hun er glad for at Zetor ble lykkelig gjenforent med sin eier.

Les også: Katten «Perry» tatt av ørn

Les også: Nå kan du spraye refleks rett på hunden din

14 år gammel

Sandblåst forteller at Zetor ligger nå godt til rette på sofaen hjemme i Valldalen på Møre.

- Det er fantastisk at de har tatt vare på ham. Det viser at det finnes skikkelig folk i verden, sier han.

Zetor er 14 år gammel og en erfaren jakthund. Da Zetor fredag kveld jagde etter en elg, kom han for langt unna eierne sine.

- Om det er for langt tilbake igjen til meg, har han lært at han må gå til han finner folk. Han går etter lukten av varm peis. Jeg har hatt han i 14 år, og vi har vært gjennom mye sammen. Han er veldig klok, og Norges sprekeste hund, forklarer Sandblåst.

Da han skjønte at hunden hadde forsvunnet, begynte Sandblåst med en gang å studere kartet. Takket være peileren, hadde Sandblåst en viss anelse om hvor Zetor befant seg. Han forteller at han kjørte hele natten for å komme til hytta.

- Da jeg kom frem lå han foran peisen og koste seg med disse damene. Han var nok godt fornøyd med å få brødskive med leverpostei. Da jeg kom slo han med halen noen ganger, men la seg fort ned igjen for å hvile, forteller han.

For Zetor skal søndagen gå med til å hente krefter igjen.

- Vi skal ut på jakt i kveld også, men Zetor skal få lov til å være hjemme og slappe av. Han har ikke kommet seg helt enda, sier Sandblåst.

Zetor er ikke det eneste dyret som har vært på langtur. I 2013 skrev vi om katten «Pus» som reiste 80 kilometer. Katten valgte imidlertid å haike med bil.