Norsk luftambulanse var en av de involverte, da det ble holdt katastrofeøvelse i Verdal og Levanger torsdag.

Høgskolen i Nord-Trøndelag fikk rollen som St. Olavs Hospital, og skulle ta imot hardt skadde mennesker i øvelsen.

Redningsmann Bjørn Carlsen og pilot Anders Dahle var to av dem som virkelig fikk testet seg i øvelsen. Men små marginer ble ambulansehelikopteret manøvrert i landingen på en kupert plen ved høgskolen, mellom trær og en flaggstang.

- Veldig trangt

- Det bør ikke være mindre plass enn dette, for å si det sånn, sier Carlsen til Adresseavisen.

Bjørnar Leknes ved HiNT fikk fanget landingen på film, da det han beskriver som en imponerende lukeparkering ble gjennomført.

- Når vi flyr inn på slike steder, blir det veldig trangt. Det må derfor til et godt samarbeid mellom piloten og de andre i helikopteret, forteller Carlsen.

Krever samarbeid

Det skal kun ha vært i overkant av én meters klaring fra rotorbladene og til flaggstanga utenfor høgskolen. Men piloten kan berolige med at det hele var under full kontroll.

- Det kan se veldig krevende ut, og det er ikke mulig å gjennomføre en slik landing alene. Det er uten tvil «tight» med plass, sier Dahle.

Lang erfaring bak spakene

Han så på anledningen som en fin mulighet til å få trene på krevende situasjoner, der pasienter ligger vanskelig til og de må lande så nært som mulig.

Med flere tusen timer bak helikopterspakene, var det en sikker landing som ble utført.

- Jeg har 14 år på baken som pilot, så det har vært noen slike situasjoner i løpet av den tiden. Vi kunne valgt å lande på den åpne plenen like nedenfor, men så på dette som en god anledning til å utfordre oss selv, forteller poloten.