Regjeringen håper skjerpet grensekontroll av ferjerutene skal bremse strømmen av asylsøkere til Norge. Alle som skal søke asyl må være på grensen, eller allerede inne i Norge.

Ferjeselskapene sier imidlertid det ikke er mange asylsøkere som kommer med ferjene.

– Vi har ikke opplevd dette som et problem til nå og tror heller ikke det vil bli det. Hovedstrømmen av flyktninger kommer ikke med våre skip, sier pressetalsmann for Color Line, Helge Otto Mathisen, til NTB.

Fra torsdag klokken 8 blir det innført utvidet grensekontroll i Norge i ti dager. Men denne omfatter foreløpig bare ferjetrafikken, ikke buss, tog eller fly. Det betyr at alle som skal ta ferje fra Tyskland, Danmark eller Sverige til Norge, må vise gyldige ID-papirer og eventuelt visum både når de går om bord og når de kommer i land.

Kan ikke si vi har god kontroll på asylankomstene

Les også: Mindreårige asylsøkere trenger voksne rundt seg

Har ikke tall

Eksakte tall for hvor mange flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge med båt, har ikke ferjeselskapene. Det har heller ikke politiet, opplyser seksjonssjef Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratets (POD) grense- og utlendingsseksjon.

– Dersom en asylsøker uten gyldige reisedokumenter, og eventuelt visum, forsøker å komme om bord på en ferge til Norge, skal vedkommende stoppes før ombordstigning.

Ifølge POD har en person som vil søke asyl i Norge, ikke rett til å gå om bord på ferjene om de ikke har gyldige reisedokumenter.

Flere stikkprøver

Flere politipatruljer skal også kjøre rundt i grensenære områder.

– Folk vil merke at det blir flere stikkprøver. Alle må regne med å kunne bli stanset og måtte framvise gyldige ID-dokumenter, sier Knut Smedsrud, avdelingsdirektør for Politidirektoratet.

Det blir ikke trappet opp ved de to store kontrollpunktene i Nord-Trøndelag: Storlien og Trondheim lufthavn Værnes.

– Vi kommer til å jobbe som vi har gjort. Det er ikke gitt beskjed om noen opptrapping her i vårt område, sier lensmann i Stjørdal, Marit Helene Stigen, til Stjørdalens Blad.

Trønder-Avisa skriver at politiet i Nord-Trøndelag tirsdag fikk varsel om situasjonen, og vil avgjøre hva som vil skje i forhold til grenseovergangene i fylket onsdag klokken 12.

– Det kan bli alt fra en total kontroll til en  målrettet kontroll, sier stabsleder Jan Birger Jakobsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Buss og tog

Den utvidede grensekontrollen gjelder foreløpig verken tog eller buss, men det kan endre seg, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp). Han er åpen for å innføre passkontroll på tog og busser inn til landet.

– Foreløpig ligger det ikke inne i kontrollregimet som vi nå legger opp til, men vi er klare til å iverksette dette hvis det blir behov for det, sier han.