Bør sjekke fakta: - Jeg mener en bør kunne ha en forventning til at en ordfører som kommer med denne formen for kritikk, først tar seg bryet med å sette seg inn i fakta, mener Anders Anundsen.

Stjørdal: I et intervju med Adresseavisen lørdag sier nyutnevnt politimester for Trøndelag, Nils Kristian Moe, at han skal sitte i Trondheim, og at det er bestemt av Politidirektoratet (POD).

Les intervjuet med politimesteren her:Setter høflighet, vennlighet og bedre politiarbeid fremst

Ordfører raser

Denne uttalelsen får ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes (Sp), til å se rødt. Han retter skytset mot både Politidirektoratet (POD) og justisminister Anders Anundsen.

- Saken er forholdsvis enkel: POD har ikke varslet noen beslutning i saken om lokalisering av politiadministrasjonssted, og hvordan kunne de ha gjort akkurat det på et forsvarlig grunnlag, all den tid høringen ble avsluttet for kun 10 dager siden, sier Vigdenes til Adressa.no

Ordføreren mener Nils Kristian Moes uttalelse avslører det de i Stjørdal har hatt en fornemmelse og opplevelse av lenge.

- Denne saken er avgjort på bakrommet, og hele høringsprosessen er en skinnmanøver, tordner Vigdenes.

Les tidligere utspill fra Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) om at administrasjonsstedet i Trøndelag politidistrikt bør legges til Stjørdal

- Enormt arrogante

Ordføreren er av den mening at POD ikke engang gidder å forsvare hvorfor de ikke vil utrede Stjørdal.

- Og det til tross for at vi har politifaglig støtte for at det vil gi et bedre politi, raskere og til en lavere kostnad enn ved etablering i Trondheim.

Vigdenes viser videre til at POD ikke vil ha møter i sakens anledning.

- I tillegg til at det er enormt arrogant selvfølgelig, legger han til.

- Avslører ukultur

Han mener dette avslører en grunnleggende ukultur i et offentlig direktorat, hvor offentlige forvaltningsprosesser og offentlig ordskifte blir sett på som heft, plunder, og noe man kan bruke som skuebrød.

- Dette i et direktorat der selve beveggrunnen for reformen var at man skulle rydde opp i kultur, ledelse og holdninger. I stedet ansetter man nå altså de samme folkene, i de samme stillingene, til å gjøre de samme oppgavene i de samme lokalene.

-Tidenes sentralisering

Ordføreren mener det eneste som har kommet ut av prosessen så langt er tidenes sentralisering av statlige arbeidsplasser.

- Og på toppen ser vi en justisminister uten evne til å bedrive politisk styring av denne mastodonten, raser Vigdenes, som mener det går fra verre til vondt i den statlige mastodonten Politidirektoratet.

Senterpartiordføreren mener videre det er flaut svakt av justisministeren om han ikke har høyere ambisjoner for politiet og større evne til politisk styring for å sikre kvalitet enn det som er fremvist så langt i denne saken.

- Det er ikke mye Victor Norman over dette. Jeg bare håper det ikke er gått prestisje i dette politisk også, og at noen vil se lyset. Det føles som om vi sammen med politiet i fylket nå står og roper mot keiserens nye klær.

Ikke avgjort

I POD er det avdelingsdirektør Frede Hermansen som svarer på kritikken fra Vigdenes.

- Politidirektoratet har ikke konkludert når det gjelder hovedseter for de nye politidistriktene. Høringsfristen gikk ut 17. november. Vi har fått inn godt over 200 høringssvar og jobber nå intensivt for å gjennomgå disse.

Målet til POD er at de før jul skal konkludere med hvor hovedsetene skal ligge.

Les:Ikke uventet foreslår Politidirektoratet Trondheim som nytt hovedsete i det nye Trøndelag politidistrikt

Senterpartiet tapte

Justisminister Anders Anundsen (FrP) lar seg ikke pelle på nesen av Vigdenes.

- Det er trist at Vigdenes ikke har fått med seg at det er Stortinget som har avgjort at valg av administrasjonssted gjøres av POD. Jeg mener en bør kunne ha en forventning til at en ordfører som kommer med denne formen for kritikk, først tar seg bryet med å sette seg inn i fakta. Senterpartiet tapte i Stortinget, det må også Vigdenes forholde seg til, skriver Anundsen.

Til det har ordføreren følgende kommentar:

- Det er trist at Anundsen ikke har fått med seg at han som justisminister er øverste politiske ansvarlige for underordnede direktorat som politidirektoratet. Det er videre trist at Anundsen ikke demonstrerer noen ambisjoner om politisk kvalitetssikring av for det som for alle andre åpenbart fremstår som en politisk skuebrødsprosess. Jeg har fortsatt en forventning om at det finnes mer vett i regjeringskollegiet enn det Anundsen gjennom sin uttalelse demonstrerer at han besitter.

- Ingenting å diskutere

Stortingsrepresentant Frank Jenssen (H) reagerer også på Vigdenes sitt utspill.

- Dette er det dummeste jeg har hørt på lenge. Det er ingenting å diskutere. Trondheim er den mest åpenbare av alle lokaliseringene i forbindelse med de nye politidistriktene, sier Jenssen.

Han mener det er naturlig at politimesteren skal sitte nært felles operasjonssentral og andre sentrale funksjoner på politihuset i Trondheim.

- Vigdenes må gjerne sloss for Stjørdal. Men som eks-rådgiver i den rødgrønne regjeringen tror jeg han hadde fått en kort karriere hvis han hadde rådet statsråden sin til å overkjøre vedtak gjort av Stortinget. Det er Stortinget som har bestemt at Politidirektoratet skal avgjøre plasseringene. Og når det gjelder vår region er det ingen grunn til å velge noe annet enn Trondheim. Selv om politimesteren skal sitte her, vil det jo bli mer tyngde i etterforskning og mer politi på gatene i hele Trøndelag, og mindre kontortid, det er jo poenget med endringene som nå gjøres, sier han.