I kveld varsles det 13,5 meter signifikant bølgehøyde på Stad.

- Dette kan gi en ekstrembølge på over 26 meter. Dette er nokså sjeldent, selv på Stad. Vi ser dette bare hvert tjuende år, sier Torleif Lothe, oseanograf og forsker i Uni Research Polytec.

Han jobber også med bølgevarsler i BarentsWatch, som i samarbeid med Kystverket har laget en tjeneste for bølgevarsler. Tjenesten er først og fremst myntet på kapteiner på fiskebåter, hurtigbåter og ferger.

Politiet er godt forberedt på uværet: - Folk bør ikke utfordre naturkreftene, sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim ved Trøndelag politidistrikt

- Vil forårsake skader

Ifølge bølgevarselet vil det fredag kveld være høye bølger i Midt-Norge. Opp mot fem meter i Trondheim og hele 22 meter utenfor Rørvik i Nord-Trøndelag.

- Vannet vil mest sannsynlig forårsake skader på land, sier Lothe.

Les også: - Jeg ser folk rundt meg her, som bærer inn saker og binder fast det som er

Bølgehøyde regnes fra bunnen til toppen av bølgen. Nesten halvparten av en bølge er under vann og resten er over vann, men det ser ut som hele bølgen er over vann når man ser den.

- Bølgen endrer seg på grunt vann. Om den for eksempel går innover mot en strand, vil den møte så mye friksjon at bølgehøyden demper seg, sier Lothe, som likevel advarer mot høye bølger som vil slå inn mot land.

Her kan du sjekke bølgehøyden der du bor.

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for totalt ni fylker: Oppland, Hedmark, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Nordland.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Tor ble dannet i området ved New Foundland onsdag ettermiddag Foto: Met.no