UDI Midt-Norge opplyser at avgjørelsene om hvor alle de nye, permanente asylmottakene i Midt-Norge kommer, ennå ikke er tatt.

UDIs Tove Cecilie Fasting bekrefter imidlertid at de tre operatørene i Meråker har fått tilbud om kontrakt med forbehold om at de får på plass bruksendring innen 15. februar.

- Handler om verdighet

Ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes, er opprørt:

- Jeg fikk en telefon mandag av regiondirektør i UDI Rune Vordahl om dette. Da reagerte jeg umiddelbart, sier ordføreren.

I begynnelsen av januar var hun i møte med UDI hos Fylkesmannen:

- Der sa vi fra: Det er ikke mulig med tre nye mottak nå, noe som innebærer en 20 prosent økning i innbyggertallet. Det er ikke kapasitet på skole og på helseområdet. Vordahl informerte meg da om at de bare ville gi tilbud til ett av de tre mottakene, fordi man ikke klarte å få til bruksendring i riktig tid.

Hvis alle opsjonene på de tre mulige nye mottakene utløses, vil det bety totalt 500 asylsøkere. Det bor rundt 2500 personer i Meråker.

- Uprofesjonelle

I telefon mandag ga hun derfor UDI klar beskjed:

- Jeg sa: «Dere skyver ansvaret over på kommunen». Jeg opplever UDI som uprofesjonelle, de bryter løfter og holder på med et regelrytteri uten rom for skjønn, sier ordføreren.

Hun sier Meråker har lang tradisjon for å hjelpe til: Siden 1993 har kommunen tatt imot flyktninger og hatt asylmottak. På Nustadbo var det mottak frem til det ble avviklet i sommer. Samtidig sa kommunen også ja til et nytt mottak for enslige mindreårige på Fossen gård. I høst ble det etablert et akuttmottak i Kopperå, som imidlertid ikke ble tatt i bruk.

- Vi har også bosatt alle de har vi blitt bedt om å bosette når det gjelder flyktninger, vi har godtatt flere økninger fra Imdi, sier hun.

Det var da akuttmottaket i Kopperå ble opprettet i fjor at folk begynte å reagere, ifølge ordføreren.

- Lokalbefolkningen reagerte. Vi klarer ikke å håndtere tre nye mottak, og det har vi sagt klart ifra om, sier hun.

UDI: - Misforståelse

UDIs Fasting sier dette om kritikken:

- Vi har forholdt oss til lov om offentlig forvaltning, slik vi er nødt til å gjøre. Alle tilbudene vurderes på lik linje. Rune Vordahl har ikke gitt ordføreren noen slike løfter, og det er beklagelig dersom det har vært en slik misforståelse. Hun som politiker burde vite at han ikke kan gi noen slike løfter, sier Fasting.

Hun kommenterer ordførerens påstander om regelrytteri slik:

- Når hun kaller det regelrytteri at vi holder oss innenfor loven, så får det være hennes ordvalg, sier Fasting.

- Når det er sagt, så skjønner vi veldig godt at det er en stor utfordring for en liten kommune som Meråker. Men vi kan ikke sette loven til side. Vi må vurdere alle tilbydere på lik linje.

Tre anbud

Dette er de tre anbudene som UDI har fått fra Meråker:

  • Meråker, Meråker Smelteverk Gjestegård AS, 70 plasser med opsjon på 30 plasser i Gjestegården, Kopperå.

  • Meråker, Norsk Mottaksdrift AS, 150 plasser med opsjon på 60 plasser i Nustadbo.

  • Meråker, Hero AS, 150 plasser pluss opsjon på 30 på Fonnfjell Hotell.

Det er Hero og Gjestegården som mangler bruksendring. Meråker Smelteverk Gjestegård ble godkjent som akuttmottak i fjor, men grunnet den store nedgangen i asylankomster, kom det aldri asylsøkere dit. De hadde likevel en inntekt på ca. 3,3 millioner som akuttmottak, og daglig leder har sagt til UDI at han kan betale tilbake kostpengene.

Det var Stjørdalens Blad som først omtalte saken om at ordføreren reagerer på UDIs avgjørelse.