På vegne av Landbruks- og matdepartementet sender Landbruksdirektoratet nå på høring et forslag til ny forskrift om erstatning etter offentlige pålegg i plante- og husdyrproduksjonen.

Sammenlignet med forskriften som gjelder i dag, blir satsene for erstatning for dyr økt med om lag 20 prosent. Det blir også lagt opp til å øke godtgjøringen for egeninnsats i arbeidet med smittesanering.

- Det er viktig at det er forutsigbarhet for bonden hva den offentlige erstatningsordningen omfatter. Med ny forskrift, og de klargjøringane som nå blir gjort, vil tapene for dem som får påvist MRSA bli mindre, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Landbruks- og matdepartementet har også sendt et brev til Landbruksdirektoratet og Mattilsynet der departementet klargjør noen punkter i praktiseringen av regelverket når det gjelder den antibiotikaresistente bakterien MRSA i svinebuskaper.

Presiseringen gjelder å sikre et entydig grunnlag for utmåling av erstatning, dekking av kostnader til utarbeiding av plan for sanering av smitte samt dekking av ekstraordinære kostnader til slakting/avliving.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøker Nord-Trøndelag mandag og Sør-Trøndelag tirsdag. Dale har besøkt Statskogs hovedkontor i Namsos, før han besøker Berg gård på Inderøy, Mære landbruksskole og svine- og lamaprodusenten Tor Stavrum Dahlen på Ekne. Tirsdag morgen besøker han Nortura Malvik, der Dale skal vise seg fram som den kjøttskjæreren han er når han partere/skjærer storfeslakt.

- Jeg skal forsøke å vise gamle kunster. Det sitter i hendene, men finteknikken er ikke hva den var. Det er sju år siden jeg var en virkelig habil skjærer, sier Dale.

Han vil deretter besøke Mathallen i Trondheim, samt delta på intern samling i Norsk institutt for bioøkonomi før han avslutter besøket på Moholt studentby for å se nærmere på Europas største massivtreprosjekt.