Mannen i 30-årene ble i januar dømt til fire måneders fengsel etter at 92 storfe sultet i hjel i fjøset hans på Jøa i Fosnes kommune vinteren 2014. Strafferekaksjonen var for mild, mente statsadvokat Per Morten Schjetne, og anket dommen fra Namdalen tingrett.

Frosta lagmannsretten har nå skjerpet dommen til fengsel i ett år og to måneder, skriver NRK Trøndelag. Mannen er ifølge forsvarer Bertil Vilhelm Smalås skuffet over skjerpelsen, og vil anke dommen, skriver NRK.

Fórlageret krympet

De utsultede dyrene ble oppdaget 20. mars i 2014 etter at Mattilsynet dro til gården hans på Jøa i Fosnes kommune.

Det skjedde etter bekymringsmeldinger fra flere naboer som mente at noe var galt. Naboene reagerte på at fórlageret til dyrene ikke hadde krympet gjennom vinteren, og at fjøset var mørklagt.

- Dyrene døde på grunn av at bonden satt i kårstua i stedet for at han var i fjøset. Tingretten går seg bort fra det gunstigste faktum i denne saken, sa Schjetne i ankesaken fredag, skriver NRK.

Led en langsom død

Jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen kaller saken en av de to verste dyretragediene man har sett de siste 20 årene i Norge. Hun var svært skuffet etter å ha lest dommen fra tingretten.

- Dette er en hån. Straffen er altfor lav. Øvre strafferamme er tre års fengsel, og vi lurer virkelig på hva som må til for å få en så streng straff. Det blir jo ikke verre enn dette, sa Kleveland til Adresseavisen den gang.

Inspeksjonen til Mattilsynet avdekket at alle de 92 dyrene var avmagret og døde. Noen av dem var fremdeles bundet fast til båsene.

Ifølge dommen viste etterforskningen at dyrenes mattilgang skal ha stoppet opp i tiden før jul i 2014, og at de deretter led en langsom død.