- Det er virkelig noe å være takknemlig for. Husk, jeg er 82 år. Jeg har vært i tet mesteparten av turen, sier Unni Støre Brinchmann fra Bodø.

Et følge på 30 pilegrimer har akkurat lagt til kai på Grilstad i Trondheim torsdag ettermiddag, etter en båttur i sommersol fra Tautra.

De har gått St. Olav-ledens ytre led, fra Vuku i Verdal – om Tautra mot Nidaros. Når de kommer seg av kaia og inn på Ladestien, gjenstår ti kilometer og fem kirkebesøk på én kveld.

Hver av de fem turdagene har de samlet seg til bønn tre ganger om dagen. Tallet på gudshus de besøker er elleve, inkludert Nidarosdomen.

St. Olavsleden de har gått deler av, er én av de seks godkjente pilegrimsledene i Norge. Den går fram til domen i Trondheim som ligger like ved der Olav den hellige ble gravlagt i 1030.

- Mentalhygiene

Men det åndelige er ikke alt turen handler om. Det handler også om å utfordre seg selv fysisk.

- I går slo jeg en 70-åring i spurt. Ikke at jeg absolutt må være først, men jeg kom inn i en god rytme. Så hørte jeg noen travle skritt bak meg, og tenkte at han skal ikke få ta meg, sier Brinchmann.

Dermed satte hun opp farten, hekta seg på det åpne vinduet på en bil som rulla forbi, og hev seg tilbake i tet, ifølge fortellinga.

- Etter jeg mista mannen min for syv år siden har gåing vært min mentalhygiene. Tankene kommer til det gående mennesket, sies det. Det er så sant som det er sagt, sier Brinchmann.

Inger Johanne Telnes (81 år), som bor i Arendal, synes turen har gått veldig bra. Bortsett fra én seig oppoverbakke hun merka på pusten. Hun valgte å bli med på turen i Trøndelag fordi hun selv hadde gått på helsesøsterskolen i Trondheim, for så mange år siden at hun ikke husker hvor mange.

- Jeg er takknemlig for å få oppleve en sånn tur, sier hun.

Erfaren pilegrim

De 30 pilegrimene har sovet i binger i middelalderhuset på Stiklestad. De har bada i elver, fått en overraskelseskonsert i ei kirke, og spist varme vafler med syltetøy og rømme etter en lang dags marsj. Bagasjen har de med seg i følgebil. Slik oppsummerer turens eldste deltaker, Gerda Kristiansen (85), turen:

- Veldig bra, både fysisk og psykisk, sier Kristiansen, som er fra Fåvang i Gudbrandsdalen.

Hun har vært pilegrim mange ganger før, både i Norge og i utlandet. Før turen måtte hun trene seg opp litt, for at føttene skulle tåle turen. Og det gjorde de lett.

- Ikke noe å klage på, altså?

«Jo, huggu», sier hun og ler.

Flere og flere går pilegrimsleden

Kjartan Bergslid, sogneprest i Levanger og styreleder for Regionalt pilegrimssenter Stiklestad AS, er turleder for pilegrimene på Grilstadkaia. Bergslid er på oppdrag fra Vårt Land som tilbyr pilegrimsturen til sine lesere. Han har kun ett ord å si om det eldste trekløveret i følget:

- Jeg er imponert, sier han.

Heidi Carine Brimi, daglig leder ved Stiklestad pilegrimssenter, forteller om en økning av antall pilegrimer langs St.Olavs-leden.

- Vi har hatt en jevn og fin økning i antall pilegrimer, i år som i fjor. Det er veldig gledelig. En opptelling tilsier en økning i antall på 45 prosent siden samme tid i fjor, sier hun.

Kjartan Bergslid (i midten), sogneprest i Levanger og styreleder for Regionalt pilegrimssenter Stiklestad AS, flankert av Unni Støre Brinchmann fra Bodø og Oddrun Flaat Amundsen fra Grong. Foto: Finn Walther