Hvis vi ikke får gjort noe med metodene vi bruker for å ta rovdyr kan det bety døden for næringen i kommunen, sier Kari Anita Furunes (SP), ordfører i Meråker kommune.

- Alvorlige konsekvenser

- Så langt har vi registrert 43 sau som er tatt av bjørn, og vi har dekning for å tro at tallet kan være langt høyere. Full oversikt får vi ikke før alle dyra er blitt tatt ned fra beite, sier Furunes.

Hun forteller at Meråker er den kommunen i Trøndelag som er verst rammet av rovdyrskader så langt i år.

- Fortsetter dette kan det føre til at bønder gir opp brukene sine. Det vil i så fall få alvorlige konsekvenser for matvareproduksjonen i kommunen.

Ulv har tatt sau

Ordføreren opplyser også at jerv tatt både sau og rein i Meråker denne sesongen, samt at ulv har vært på ferde.

- Fire sau er blitt tatt av ulv. Staten har bestemt at det ikke skal være ulv i verken Trøndelag eller Møre og Romsdal.

Krever svar fra ministeren

Furunes har innkalt til pressekonferanse på Kirkebyfjellet Konferansesenter i morgen klokken 11.00. Der vil hun, sammen med representanter fra Statens naturoppsyn og Meråker Beitelag informere om rovdyrsituasjonen i Meråker.

- Vi vil presentere tall og vise situasjonen i form av bilder og videoer, sier hun.

Ordføreren vil samtidig kreve at Klima- og miljøministeren Vidar Helgesen (H) kommer til Meråker for å sette seg inn i situasjonen. Slik kan regjeringen sammen med SP få gjennomslag for endring i rovdyrforvaltningen.

Tidligere i sommer skrev Adresseavisen om Meråkerbonde Kim Aaknes og saueflokken som er blitt angrepet av bjørn. Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN