- Jeg kjenner meg ikke igjen i kritikken fra ordfører Kari Anita Furunes (Sp), sier statssekretær Lars Andreas Lunde.

Furunes krever at statsråden kommer til Meråker for å sette seg inn i situasjonen etter sauetapene i sommer. Hittil er 48 sauer dokumentert drept av bjørn, men saueeierne mener det virkelige tapet er langt større. I tillegg er fire sauer er drept av ulv, og bøndene frykter tap av beitedyr på grunn av jerv.

Ordføreren mener rovdyrforvaltningen må endres.

- Fortsetter dette kan det føre til at bønder gir opp brukene sine, sier Furunes.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har gitt en fellingstillatelse, men jegerne som har vært ute har ikke klart å felle bjørnen.

- Vi har gjort mye

Statssekretær Lars Andreas Lunde mener regjeringen har gjort mye for å hindre tap av beitedyr.

- Vi har satt i gang en rekke tiltak for å redusere skadeomfanget og å sikre mer effektive fellinger. Dette har bidratt til å redusere konfliktnivået, skriver Lunde i en e-post til Adresseavisen.

- Jeg har likevel stor forståelse for at dette er en fattig trøst for dem som fremdeles opplever store tap, legger han til.

Det virkelige tapet av sauer i Meråker er flere ganger høyere enn det som hittil er dokumentert, mener saueeier Oddbjørn Kaasa.

- 90 prosent av kadavrene er funnet fordi det var radiosender på dyrene, men bare 40 prosent av de voksne

sauene på beite har radiosender. I marka ligger mange kadavre som ikke er funnet igjen, mener Kaasa.

Reduserte tap i Norge

Lars Andreas Lunde viser til at foreløpige tall på landsbasis peker mot reduserte tap av beitedyr.

- Dette tyder på at det blir et nytt år med nedgang i påviste tap. Unntaket er tap forårsaket av bjørn, der det er en økning fra 2015 til 2016. Bjørn har vært den største utfordringen i Meråker i sommer, sier Lunde.

Han sier rovviltforvaltningen har fått klar beskjed om å føre en tydeligere soneforvaltning slik at rovvilt og beitedyr kan skilles i større grad.

- Dette vil gjøre det lettere å nå bestandsmålene for rovdyr og vil medføre reduserte tap. Det praktiseres også en lav terskel for å gi fellingstillatelse i prioriterte beiteområder. Vi har senket terskelen for felling i forkant i forhold til hva den forrige regjeringen praktiserte, sier Lunde.

Einar Kolden er rovviltkontakt for Statens naturoppsyn i Meråker og leder for fellingslaget. For øyeblikket foregår ingen jakt. Fellingstillatelsen gjelder fram til 15. august. I Meråker er det åpnet for lisensjakt på bjørn fra 21. august.

- Så lenge vi ikke har fått noen nye spor å gå etter, har det liten hensikt å jakte videre på bjørnen. Den opererer over store områder på sørsiden av E 14, sier Kolden.