Til sammen åtte personer har søkt på den ledige stillingen som rådmann i Stjørdal kommune. Det er to kvinner og seks menn.

– Dette må være absolutt en av de meste spennende stillingene i Midt-Norge for tida, og utlysningen «røska meg laus» til skrive en søknad. Jeg er generelt opptatt av samfunnsutvikling, og denne jobben handler om utvikling og innovasjon i kommunal sektor, sier Slungård.

Hun var Trondheims yngste ordfører noensinne da hun styrte byen mellom 1998–2003. Siden har hun hatt en rekke styreverv og lederstillinger i næringslivet. Siden 2010 har hun vært administrerende direktør i Ungt entreprenørskap, med kontor i Oslo.

Tror på reform

Dersom hun får rådmannsstillingen vil hun etter mange år i næringslivet være tilbake i kommunepolitikken, men nå på den administrative siden. Har hun savnet det politiske livet?

– Jeg har ikke savnet partipolitikken, den var jeg ferdig med for 13 vår siden. Men jeg har savnet den politiske debatten. Nå er vi midt oppe i kommunereformen med sammenslåinger og samling av trøndelagsfylkene, samtidig som vi skal sørge for å etablere fremtidens arbeidsplasser. Det synes jeg er utrolig spennende, sier Slungård.

En fersk undersøkelse sier at fire av ti lokalpolitikere mener regjeringen har gjort en dårlig jobb i arbeidet med kommunereformen. Hva sier du til kritikken mot reformen?

– Så langt har det har skjedd mer enn man kunne frykte og kanskje mindre enn man kunne ønske. Men dette er en prosess som vil utvikle seg videre i tiden som kommer, alle kort er ikke lagt ennå, sier hun.

– Et hav av muligheter

Etter ordførerperioden i Trondheim takket hun nei til både statsrådsposter og stortingskandidatur.

– Nasjonalt nivå har aldri fristet meg. Det er i kommunene folk lever livene sine og det er der verdiene skapes hver dag. Skal AS Norge drives godt fremover må vi sørge for gode tjenester for innbyggere, og at næringslivet får rammer til å drive effektivt og bra. Stjørdal er i sterk vekst og kommer til å være det i årene fremover. Sånn jeg ser det ligger kommunen midt oppi et hav av muligheter. Jeg tror min bakgrunn fra politikk, næringsliv og det offentlige gjør at jeg har kompetanse og erfaring som er nyttig i en rådmannsstilling, sier 52-åringen.

Småbarnsmor

Slungård har bodd i Oslo i over ti år. I fjor, da hun fikk sitt fjerde barn, varslet hun at hun ønsket seg nordover igjen.

– For meg er Oslo-bygda en plass jeg har arbeidet, men det er i Trøndelag jeg trives, sa Slungård til Adresseavisen da.

For øyeblikket pendler hun mellom Oslo, hvor hun bor med samboer Stig Inge Eikemo og barna Gabriel (3) og Inge August (1), og Trondheim, hvor de to eldste barna bor. Hun har også flere styreverv i byen.

– Jeg har fulgt med på hva som rører seg i og rundt Trondheim, og dette er en av de første søknadene jeg sender i vei. For jeg stortrives med å jobbe i Ungt entreprenørskap, det skal litt til å finne noe som matcher det.

Bostedsdebatten

Paret følger med både på jobb- og boligmarkedet i aksen Trondheim-Stjørdal. Slungård har fått med seg debatten rundt topplederes bosted. Adresseavisen har den siste tiden skrevet flere saker om at flere toppledere ikke flytter til Trondheim når de får jobb i byen, men pendler eller styrer fra en annen by.

– Jeg mener at som toppleder skal man bo der man jobber. Stjørdal er absolutt et attraktivt bosted, men det avhenger også av min mann, sier Slungård.

Vil skille politikk og administrasjon

Hun har vært ordfører for Høyre i Trondheim og er fortsatt tilknyttet partiet. Men å samarbeide med Senterparti-ordfører Ivar Vigdenes og de andre folkevalgte vil være uproblematisk, mener hun.

– Det er ikke tvil om hvilken partiliste jeg bruker ved valg. Det er enkelt å forholde seg til meg på det viset. Men gjennom 14 år i ulike posisjoner i politikken har jeg i ryggmargen det prinsipielle skillet mellom å være politiker og å være i administrasjonen. Jeg har stor respekt for den todelingen. Administrasjonen skal sørge for gode saksframlegg som viser konsekvenser ved ulike valg, som igjen gjør at politikerne kan fatte vedtak på et kvalitativt godt grunnlag, sier Anne Kathrine Slungård.

En trakk seg

– Stillingen som rådmann i Stjørdal er blant de viktigste, og mest spennende offentlige stillingene i regionen. Jeg er glad for at så mange åpenbart dyktige kandidater ønsker jobben. Ansettelsesutvalget vil nå gå videre i ansettelsesprosessen før senere behandling i formannskap og kommunestyre, sier ordfører i Stjørdal kommune, Ivar Vigdenes i en pressemelding.

En kandidat trakk seg da anmodning om unntak fra offentlighetsloven ikke kunne imøtekommes etter drøfting mellom Stjørdal kommune og Headvisor.

Kjell Fosse gikk av som rådmann 1. juni. Han fungerer som rådgiver for ordføreren frem til 1. oktober.

Multisøker Thorbjørn Gaarder (60) er en annen kandidat til jobben. Han har tidligere søkt på jobben som politimester, skattedirektør, pressegeneral, finansdirektør og helsetopp.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.