834 av disse plassene befinner seg i Midt-Norge. De er fordelt på mottak på Hitra, Kristiansund, Vestnes, Herøy, Verdal og Steinkjer.

- Det har både kommet færre enn antatt og mange av dem som kom i fjor, er nå blitt bosatt i en kommune eller har returnert, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i Utlendingsdirektoratet på UDIs hjemmeside.

Må flytte innen nyttår

På Steinkjersannan Hotell AS har de drevet flytningmottak med 184 plasser fra 1. juni i år. Nå må de 82 menneskene som bor der flytte innen nyttår.

- Dette kom som et sjokk på meg og på de ansatte, sier eier og driver Jan Einar Asp.

Eier og driver av Steinkjersannan Hotell AS, Jan Einar Asp. Foto: Privat

På fredagens morgenmøte spurte en av de ansatte om Steinkjersannan ville bli nedlagt i denne omgangen, etter omtale av problemstillingen i mediene den siste tida. Da hadde ikke Asp noe svar å gi.

- De ringte meg fra UDI klokken ti i dag. Og klokken tolv måtte jeg formidle de triste nyhetene til de ansatte, sier han.

Personalmøtet skulle handle om rutiner og gjøremål. Istedet fikk de ansatte vite at arbeidsplassen legges ned fra og med 1. januar.

Går med tap

Vi har en avtale som løper til 31. desember 2016. Inntil da akter vi å levere, sier Asp.

De er ti ansatte ved mottaket. Fem i heltidsstillinger, fem går deltid.

- Vi føler at vi har levert bra opp mot UDI. Beboerne trives her. Nettopp derfor hadde vi håpet at vi skulle blitt spart.

Steinkjersannan Hotell AS har tidligere vært akuttmottak. Nå legges all mottaksvirksomhet ned.

- Vi hadde investert drøyt to millioner i sprinkleranlegg, kjøleskap, kjøkken og møbler. Vi har ikke fått igjen det vi har investert, sier Jan Einar Asp.

Håper på ny virksomhet

- Det er alltid leit å måtte legge ned mottak da det berører dyktige ansatte, mange lokalsamfunn, voksne beboere og barn. Men vi kan ikke forsvare økonomisk å ha en så stor ledig kapasitet, sier Christine Wilberg, på UDIs nettside.

Hun takker vertskommuner og driftsoperatører for jobben de har gjort.

På Steinkjersannan håper de at hotellet skal være i bruk også utpå nyåret.

- Jeg har tenkt litt og håper å finne på noe jeg kan bruke de ansatte til, men ført skal vi la dette synke inn og få det litt på avstand, sier Jan Einar Asp.

Han legger til at det vil koste dem noen hundre tusen for å få hotellet tilbake til hotellstandard, om det er det de faller tilbake på.

Seks av ti plasser i bruk

UDI har i dag 235 asylmottak over hele landet. 139 av dem er ordinære mottak og 82 er mottak og avdelinger for enslige mindreårige. I tillegg kommer 14 transittmottak og to ankomstsentre. Dette utgjør 29 000 faste plasser og 6 200 stykkprisplasser. Per i dag er seks av ti plasser i bruk.

Nedbyggingen berører primært ordinære mottak, men enkelte mottak for enslig mindreårige og transittmottak vil også bli lagt ned. De aller fleste kontraktene som sies opp nå, har tre måneders oppsigelse, og da er sluttdatoen 1. desember.

Når ny prognose over antall asylsøkere fastsettes senere i høst, vil det kunne komme en ny runde med ytterligere nedlegginger. Avhengig av antall asylsøkere og prognoser for 2017, vil det kunne bli aktuelt å legge ned enda flere mottak neste år, opplyser UDI.

Eier og driver av Steinkjersannan Hotell AS, Jan Einar Asp. Foto: Privat