Rypejakta er for mange selve «folkejakta» i Norge. Det er opp mot 70 000 jegere som oppgir at de jakter ryper hvert år. Lirypejakt med hund har blitt spesielt populært i de seneste årene.

Jegeren hadde jaktkort i Finnmark, skjøt fredede ryper 1000 km unna

Stor dugnad

Jakt på fjellrype og lirype er tillatt i tiden 10. september–28. februar

25 fjellstyrer har nå taksert deler av sine rypeterreng, og generelt er det en bedring fra i 2015, som var et år med generelt lite fugl. Det skriver Norges Fjellstyresamband i en pressemelding.

Flere hundre jegere og fuglehunder ha bidratt i arbeidet med å finne ut hvor mye det kan jaktes kommende år.

I august hvert år takseres det (telles opp) ved hjelp av stående fuglehunder ryper og skogsfugl langs forhåndsdefinerte takseringslinjer over hele landet. I Hønsefuglportalen registreres og lagres det aller meste av dataene fra disse takseringene.

Dette er resultatet for Trøndelag:

Hos Åfjord fjellstyre er det estimert 17,6 ryper per km2 og 3,9 kyllinger per par. Det er til dels veldig store kull, men også noen som ikke har fått frem kyllinger i år. Takseringa viser store variasjoner innad i kommunen, fra områder med lav tetthet til områder med mye fugl.

Takseringene hos Ålen fjellstyre viser en oppgang i bestanden. Det er sett store fine kull med velutviklede kyllinger. Produksjonen ser ut til å ligge på ca. 6,5 kyllinger per 2 voksne. Totalt er det registrert knapt dobbelt så stor bestand dette året i forhold til 2015.

Fjellstyrene i Stjørdal og Meråker mener en fin vår og sommer har bidratt til en bra kyllingproduksjon på 4,6 kyll/høne på tross av lite smågnagere i fjellet. Dette har bidratt til at tettheten har doblet seg til 14,7 ryper/km2.

Namsskogan fjellstyre melder om en tetthet av lirype på 6,7 ryper pr km2. Kyllingproduksjonen er estimert til 3,2 kyllinger pr par. Tallene fra 2016 er noe bedre enn i 2015, men den generelle rypetettheten er fremdeles lav. Det er også i år stor variasjon i produksjon og tetthet.

Over 30 personer og hunder har vært i sving og taksert nærmere 250 km hos fjellstyrene i Lierne. Nord universitetet har analysert resultatene, som viser en kyllingproduksjon på 5,1 kylling pr. par og en rypetetthet på 12,6 ryper pr. km2. Dette er en oppgang fra 2015 og tilsvarer omtrent et middels år for 2000-tallet.

I Snåsa viser takseringen at tettheten av fugl har en svak oppgang fra i fjor. Kyllingproduksjonen har også gått opp, og det ble observert flere store kull ved taksering. Selv om takseringa i år viser en liten økning i fugletetthet og kyllingproduksjon, har fjellstyret med bakgrunn i bestandssituasjonen generelt vedtatt å holde dagskvoten på samme nivå som i fjor med inntil 3 ryper/jeger/dag før jul, og 1 rype/jeger/dag etter jul. For skogsfugl er fangstbegrensningen satt til 2 skogsfugl pr. jeger/dag.

Følg Adresseavisen på Facebook , Instagram og Twitter.