Tirsdag formiddag ble den varetektsfengslede 32-åringen ført inn på et gårdstun ved Frigården i Lånke av politiet. Adresseavisen sto på avstand og observerte da den siktede, iført en grå t-skjorte med tallet 4 på ryggen, svarte på spørsmål fra politiet. Til stede under rekonstruksjonen var blant annet mannens forsvarer Christian Wiig, politiadvokat Silje Valstad og etterforskningsleder Eivind Guldseth samt en tolk. To Kripos-ansatte, en etterforskningsleder og samt en tjenestemann som filmet, deltok også. I tillegg til å filme rekonstruksjonen dokumenterte politiet den med stillbilder også.

Flere andre polititjenestemenn var hentet inn som markører til rekonstruksjonen, og var i likhet med siktede iført nummererte, grå t-skjorter.

Tredje rekonstruksjon

Det var ved 04.30-tiden natt til lørdag 9. juli at politiet fikk melding via AMK-sentralen om at en person var alvorlig skadd i Lånke. I et skogholt ved gården ble en 23 år gammel litauer funnet død. Fire litauere (28, 32, 48 og 43) ble deretter pågrepet og siktet for grov kroppskrenkelse med dødsfølge, eller medvirkning til dette. Alle fire nekter straffskyld. Politiet har allerede gjennomført to rekonstruksjoner med 28- og 48-åringen til stede, opplyser etterforskningsleder Guldseth

- De siktede er avhørt mange ganger alle sammen, og det er nå gjennomført tre rekonstruksjoner. Det er deres tidligere forklaringer som har dannet grunnlaget for rekonstruksjonene. En rekonstruksjon blir som et avhør - de gir beskrivelser og forklaringer om hendelsesforløpet, sier Guldseth, som foreløpig ikke ønsker å gi detaljer om hva mennene har forklart.

Gikk til bålplass

Vel én time ut i rekonstruksjonen tirsdag forlot følget gårdstunet, og gikk de få meterne ned til en bålplass som ligger i skogholtet.

Det er tidligere kjent at de fem litauerne var samlet til en sosial sammenkomst ved bålplassen ved gården i Lånke den fatale julikvelden. Dette er det sentrale åstedet, og det skal på et tidspunkt ha oppstått en slåsskamp som endte med at 23-åringen fikk skader. Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at mannen døde av skadene han ble påført. Politiet har imidlertid vært svært sparsomme med detaljene om hva de mener skjedde før litaueren døde. Heller ikke tirsdag ville Guldseth gi konkret informasjon om dette.

Sitter i varetekt

Den siktede 43-åringen ble løslatt fra varetekt tidligere i august, mens de tre andre fortsatt sitter fengslet. Varetektsperioden varer til 29. september og de er underlagt brev-, besøks- og medieforbud.

I den siste fengslingskjennelsen som omhandler 48-åringen går det frem at han har forklart at han var til stede da voldsutøvelsen startet. Retten mener derfor at «han kan i det minste mistenkes for å ha medvirket til volden ved å delta i opptakten til volden uten å gripe inn når dette eskalerte», heter det i rettsdokumentet. Det går også frem at han aldri varslet politiet. I en tidligere fengslingskjennelse går det også fram at den siktede 28-åringen skal ha havnet i håndgemeng med avdøde.

Den avdøde og tre av de siktede bodde sammen og jobbet i samme håndverkerfirma. 32-åringen, som i går deltok i rekonstruksjonen, bodde i et hus i tilknytning til gården som ligger nært der 23-åringen ble funnet død.