Hendelsen skjedde i forbindelse med politiets innsatstrening på Leksdal skyte- og øvingsfelt i Elvran i Stjørdal 25. mai i år. Spesialenheten for politisaker ble varslet få minutter senere, og reiste til stedet samme dag for å starte etterforskning.

Fredag ble påtaleavgjørelsen i saken offentliggjort. Sjefen for Spesialenheten mener at politimannen har brutt straffelovens paragraf 188 fordi han utviste uforsiktig omgang med maskinpistolen under øvelsen. Det var også flere deltakere og instruktører i rommet som potensielt kunne ha blitt skadet, konstateres det i avgjørelsen.

Første gang på slik øvelse

Saken blir likevel avgjort med påtaleunnlatelse. Politimannen får ikke en strengere reaksjon fordi våpenet skulle være avsikret under øvelsen, på grunn av at situasjonen var krevende og fordi det var første gangen politimannen var med på en slik øvelse. «Spesialenheten mener etter en samlet vurdering at overveiende grunner taler for ikke å påtale handlingen», heter det i avgjørelsen.

I vedtaket går det frem at vådeskuddet skjedde i forbindelse med at politimannen og en makker skulle ta seg inn gjennom en dør der det var ukjent for dem hva som møtte dem på innsiden.

Politimannen skulle åpne døren og valgte å henge maskinpistolen, en MP5, i reim for å ha begge hender fri. Han glemte da å sikre våpenet før han hengte ned våpenet. Hans lillefinger kom deretter bort i avtrekkeren og et skudd gikk av. Prosjektilet gikk ned i betonggulvet, og et fragment traff politikvinnen som befant seg bak ham.

Rutine fra Forsvaret

Skytehendelsen skjedde da han gjennomførte øvelsen for andre gang. Etter første gjennomføring hadde politimannen fått tilbakemelding fra instruktøren om at maskinpistolen burde være avsikret mens han gikk med våpenet aktivt under øvelsen, ifølge påtaleavgjørelsen. Da politimannen forklarte seg til Spesialenheten, forklarte han at hans sikring av våpenet hang igjen fra hans tid i Forsvaret. Der hadde han lært at et våpen ikke skulle avsikres før det skulle skytes med.

Under andre gjennomføring av øvelsen, avsikret han derfor maskinpistolen før han skulle gå inn døren. Han hadde i avhør ingen god forklaring på hvorfor han ikke sikret våpenet da han senere hengte det ned, men opplyste at han glemte at sikringen ikke var på. Han forklarte videre til Spesialenheten at han mente dette hadde sin årsak i den nevnte rutinen han hadde med seg fra Forsvaret, hvor han ikke brukte å avsikret våpenet før han hadde siktet på målet, går det frem av vedtaket.

Skjedde i trappeløp

Vådeskuddet skjedde i trappeløpet utenfor øvingsrommene, og et prosjektil på 2x2x2 millimeter traff politikvinnen i leggen. Det var også flere andre personer i rommet, blant annet ventende deltagere som sto i trappereposet, går det frem av dokumentet.

- En politiansatt ble behandlet for lettere skader på legevakta. Både den skadde personen og de ansatte i politiet som er berørt blir ivaretatt i henhold til politidistriktets HMS-rutiner, skrev politiet i en pressemelding etter vådeskuddet.

Politikvinnen har i dag ingen plager som følge av hendelsen og har vært i full jobb siden det skjedde, opplyser Hege Marie Vikaune kommunikasjonsrådgiver i Trøndelag politidistrikt.

I november 2015 ble også en politikvinne skadet da kollegaen hennes avfyrte et skudd som traff henne i foten ved Namsos og Fosnes lensmannskontor. Hendelsen skjedde da en politibetjent skulle demonstrere noe på pistolen.

Spesialenheten skrev følgende: «[Betjenten skulle] vise eller prøve noe på hennes tjenestepistol mens den var i hylstret som hun bar på hoften. Han stilte seg bak henne og det neste hun husker er at det sa «pang» og at hun lå på gulvet og hadde «virkelig vondt» i høyre leggen.»

Politibetjenten fikk senere 12 000 kroner i bot.

Også ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor har det vært en hendelse der det ble avfyrt et vådeskudd i en garderobe.