Den forvaringsdømte mannens første søknad om prøveløslatelse etter å ha sonet minstetiden av forvaringsstraffen på 21 år, ble i februar 2014 avslått av Sør-Trøndelag tingrett. Dommerne mente det var en reell gjentagelsesfare, og at samfunnet måtte vernes mot dobbeltdrapsmannen.

I november vil 53-åringen nok en gang be om å bli prøveløslatt fra forvaring når han møter i tingretten. Dette er noe påtalemyndigheten motsetter seg.

Eneste forvaringsdømte drapsmann i Trøndelag

- Han ønsker prøveløslatelse utenfor anstalten. Hadde påtalemyndigheten vært enig, hadde dette skjedd uten rettslig prøving. Vi mener det fortsatt foreligger en kvalifisert gjentagelsesfare for nye straffbare forhold, derfor er det tatt ut tiltale, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Aktor: Barnedrapsmannen (53) har nok en gang begjært seg løslatt fra forvaring. Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes kommer til å motsette seg dette når saken behandles i retten.

Adresseavisens gjorde i 2014 en kartlegging av drapssaker i Trøndelag de siste 30 årene. Denne viste at 53-åringen er den eneste forvaringsdømte drapsmannen. Han er også den eneste som er dømt for drap i to forskjellige straffesaker, noe som er sjeldent også i nasjonal sammenheng. Drapene skjedde med 16 års mellomrom. I 1987 ble han dømt til ti års fengsel for drapet på samboeren Laila Helene Lie i Namsos 25. januar 1987. I 2003 ble han dømt til 21 års forvaring for drap og voldtekt av stedatteren Kristina Weiseth Molvik (11) i Steinkjer 28. september 2002.

Retten fant ingen formildende omstendigheter, og omtalte i den siste drapsdommen handlingene hans som «grufulle, umenneskelige og frastøtende».

«Tiltalte ble avvist, han ville tiltvinge seg sex og han skydde ingen midler. Han ville ha fullstendig kontroll over samboeren i 1987 og stedatteren i 2002», sto det i dommen sist Sør-Trøndelag tingrett behandlet mannens begjæring om prøveløslatelse.

- Jeg har jo teorier om hvorfor jeg gjorde dette

Til tross for likhetstrekkene mellom de to drapssakene påpekte tingretten at årsaksforholdene bak 53-åringens handlinger ikke var klarlagt.

«Verken tiltalte eller vitnene har greid å gi en plausibel forklaring på hvorfor tiltalte utførte de grusomme handlingene han er domfelt for», ble det videre understreket i dommen.

- Jeg har jo teorier om hvorfor jeg gjorde dette, men det hjelper jo ikke hva jeg sier. Jeg må ha en fagperson som hører på meg, sa 53-åringen da Adresseavisen intervjuet ham i fengselet etter han fikk avslag på ønsket om prøveløslatelse i 2014.

Avviste gjentagelsesfare

I intervjuet krevde dobbeltdrapsmannen et behandlingstilbud i fengselet for å vise at han er en endret mann.

- Jeg kan ikke si at jeg føler meg farlig. Men det hjelper jo ikke at jeg sier dette selv i retten. Dommerne trenger en faglig vurdering av det, derfor trenger jeg behandling, sa han i intervjuet.

- Hva med gjentagelsesfare?

- Jeg mener ikke det er fare for det, svarte mannen.

- Men du trodde vel ikke at du skulle drepe igjen etter ditt første drap heller?

- Nei, men da hadde jeg en livsstil som ikke hjalp meg noe særlig på vei. Nå har jeg fokus på å endre livsstilen min. Det hadde jeg ikke den gangen, sa 53-åringen i intervjuet og la til han etter en eventuell løslatelse håpet å skaffe seg jobb som yrkessjåfør.

Advokat André Marthinussen representerer 53-åringen når saken skal behandles i Sør-Trøndelag tingrett. Han ønsker ikke å kommentere saken.