Det er ett år og to måneders lengre fengselsstraff enn det Frostating lagmannsrett mente var passende for mannen i trettiårene, som lot 92 storfe sulte- og tørste i hjel i det som siden er omtalt som «dødens fjøs» på Jøa i Fosnes.

- Strafferammen etter loven er tre års fengsel. Vi mener denne saken er så grov at den skal ligge i øvre nivå, sier Schjetne til Adresseavisen torsdag.

- Stor dyretragedie

Han viser til at bare to saker er behandlet av retten etter at den nye dyrevelferdsloven trådte i kraft 1. januar 2010. Det er saken fra Namdalen og den såkalte Lukas-saken, der en mann fra Moss ble dømt for å ha druknet en hund ved å feste den til et betongrør og kaste den fra en bru. Borgarting lagmannsrett dømte mannen til fire måneders fengsel og Høyesterett forkastet anken.

- Saken fra Jøa er snakk om det som må kategoriseres som en stor dyretragedie. Vår begrunnelse for anken er kort fortalt at det ikke har vært lovgivers intensjon å avgrense strafferammen til et år og to måneder. Blir dommen stående vil rommet for straff i grove dyremishandlingssaker være mellom fire måneders fengsel og et år og to måneders fengsel, sier Schjetne.

Koblet fra vannet og lot dyrene dø

92 storfe døde innestengt i fjøset på gården på Jøa i Fosnes. Trolig var de uten mat og vann fra desember 2014 til 20. mars i fjor, da tragedien ble oppdaget av Mattilsynet. Dette har siden fått Dyrevernalliansen til å omtale tragedien som den groveste dyremishandlingssaken som har vært behandlet i norske rettssaler på ti år.

Vurderer å gå til Stortinget

Organisasjonen ved jurist og talskvinne, Live Kleveland, har fulgt saken tett og fastslo overfor Adresseavisen allerede i januar at den vil skape presedens for dyrevelferdssaker i Norge. Kleveland fulgte også saken i Høyesterett.

- Hvis Høyesterett kommer frem til en vesentlig lavere straff enn påstanden fra statsadvokaten, vil Dyrevernalliansen be Stortinget om en endring av straffebestemmelsene i dyrevelferdsloven, sier Kleveland til NRK torsdag.

- Riktig straffenivå

I Namdal tingrett ble Jøa-mannen i trettiårene dømt til 120 dagers fengsel etter rettssaken i januar. Frostating lagmannsrett skjerpet i mai straffen til ett år og to måneders fengsel. Han ble også fradømt retten til å ha dyr i ti år. Den tidligere bonden sa i retten at dette var helt greit.

Nå ber statsadvokat Per Morten Schjetne altså om to år og fire måneders fengsel for mannen.

Jøa-mannens forsvarer, John Christian Elden, argumenterte torsdag for at straffenivået i dommen fra lagmannsretten er helt riktig. Han ber om at hans klient behandles på mildest mulige måte av Høyesterett.

Dom i saken faller senere.