Det var søndag kveld at samboerne Linn Pedersen og Asgeir Kvitvik la ut den noe spesielle gi bort-annonsen på finn.no.

«Ikke råd, eller noen å feire jul med?», skriver paret i annonsen, der de inviterer til julaftenfeiring på gården i Forradal på Hegra, Stjørdal.

- Jeg og Asgeir bruker å feire jul sammen med min far. Det er trivelig, det, men litt stusslig når det bare er oss, sier Pedersen.

- Pokker ta, vi trør til!

Pedersen sier hun har merket seg flere saker i mediene om enslige forsørgere som ikke har råd til å dra på ferie, feire bursdagsselskap for barna eller kjøpe gaver til jul.

I snart tjue år har Walther Jarwson sørget for mat til de som har minst. Han må jobbe stadig hardere.

- Det er mange ensomme hjerter som sitter alene på julaften og ikke har noen, eller andre som ikke har råd til å feire jul. Vi tenkte: Pokker ta, vi trør til og inviterer! sier hun.

I annonsen tilbyr paret det de beskriver som en super helaften med godt selskap, god mat og en gave eller to. Siden de bor på en gård blir det også mulighet til å feire med tre hunder, fire katter, samt å hilse på hestene og hønsene i fjøset.

Håper det inspirerer

Siden søndag kveld har annonsen hatt over 40 000 visninger, og paret har fått flere titalls mailer. Både fra folk som roser initiativet, og fra folk som ønsker å komme og feire jul med dem.

- Responsen har vært helt enorm, langt større enn hva vi hadde forestilt oss. Vi håper dette kan bidra til at flere har lyst til å gjøre dette. At man i jula kan legge fordommene til side og feire jul sammen, enten man kjenner hverandre eller ikke, sier Pedersen.

- Å vite at du er med å utgjøre en forskjell for et annet menneske, er veldig godt. Man trenger ikke å ha noe tilbake da, legger hun til.

I fjor før jul skrev vi om Elisabeth Berge Hansen og familien som også ønsket å invitere noen hjem til seg på julaften

Tungt å si nei til noen

Paret sier de har plass til fire ekstra gjester. Det blir med tungt hjerte de må si nei til noen.

- Vi skulle gjerne hatt plass til alle, men det går selvfølgelig ikke. Vi håper vi får muligheten til å treffe de som kommer litt i forkant og bli litt kjent før julaften.

Mens Kvitvik kommer fra en tradisjon med ribbe på julaften, har Pedersen vært vant til å få servert pinnekjøtt. Derfor har de selvsagt begge deler.

- Vi har selvfølgelig juletre, og så bruker vi å gi noe ekstra godt til dyrene før gavene åpnes. Etterpå leser vi kanskje et juleeventyr, ser en film eller spiller et spill, sier hun.

Kongerøkelse og Disney

- Hvilke minner har du fra julefeiringen da du var liten?

- Jeg brukte alltid å stå opp i seks, sjutida, da visste jeg at julestrømpen hang på peisen. Etterpå var det Disney-tegnefilmer, «Reisen til julestjernen» og «Tre nøtter til Askepott». Timene fra 11–12 og frem til middagen føltes uendelig lange. I tillegg hadde jeg en bestefar som absolutt skulle sove middagshvil før vi åpnet gavene. Og så husker jeg duften av kongerøkelse som moren min alltid ville ha.

- Hva synes din far om ideen?

- Jeg ringte han før vi la ut annonsen, han syntes det var en veldig fin idé. Vi gleder oss kjempemye og er veldig spente. Når vi får ordnet lemmen til fjøset, kan vi kanskje flytte feiringen opp dit. Da hadde vi sluppet å si nei til så mange, sier Linn Pedersen.

Kvitvik og Pedersen har tre hunder og fire katter. Gjestene som kommer julaften må gjerne ta med hunden, sier Pedersen. Foto: Erling Skjervold
En tradisjon på gården er å gi noe ekstra godt til hestene og hønsene i fjøset på julaften. Foto: Erling Skjervold