Det er for å forenkle statens rutiner og spare administrasjonskostnader at regjeringen har bedt forsikringsselskapene om å fakturere årsavgiften for motorkjøretøy sammen med ansvarsforsikringen.

Fortsatt skal Stortinget fastsette størrelsen på avgiften, og alle inntektene fra avgiften går til staten. Staten kaller avgiften trafikkforsikringsavgift, men forsikringsselskapene har for enkelthets skyld valgt å kalle den trafikkavgift.

2017 og 2018 vil være overgangsår mellom gammel og ny ordning. Trafikkavgiften vil stå som en egen linje på forsikringsavtalen din. Omleggingen vil ifølge forsikringsbransjen gi deg større fleksibilitet. I dag betaler du årsavgiften i en stor sum én gang i året. Trafikkavgiften vil fordeles på forsikringsterminene dine. Har du delt forsikringen i tolv terminer, vil også trafikkavgiften fordeles månedlig.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige sier at omleggingen av dagens årsavgift er omtalt i statsbudsjettet for 2017. Det er ingen politisk uenighet om endringen, slik at den høyst trolig vil bli vedtatt.

Staten sparer utgifter

Regjeringen ønsker å forenkle og gi større fleksibilitet for bileierne samt forenkle og effektivisere skatte- og avgiftsforvaltningen. Av alle særavgiftene er det årsavgiften som har høyest administrative kostnader for staten. Ved å pålegge forsikringsselskapene å legge årsavgiften inn sammen med den obligatoriske ansvarsforsikringen på kjøretøy, vil staten spare utsending og oppfølging av 3,5 millioner fakturaer hvert år. På den måten regner staten med å spare 62 millioner kroner.

Trafikkavgiften gir mulighet for større fleksibilitet i avgiften ved kjøp av ny bil, eierskifter, avregistreringer og lignende, ved at bileieren belastes avgiften for bare den tiden kjøretøyet er forsikret.

I statsbudsjettet for 2017 foreslår Regjeringen å sette årsavgiften ned med 380 kroner fra 3135 kroner til 2820 kroner for vanlige personbiler. Ny årsavgift for dieseldrevne personbiler uten partikkelfiler settes ned fra 3655 til 3290 kroner.

Kan skape forvirring

2017 og 2018 vil være overgangsår mellom dagens ordning og den nye. Som alle overgangsordninger kan de skape noe forvirring. Dagens årsavgift forfaller 21. mars hvert år. Årsavgiften for 2017 skal betales på vanlig måte i mars 2017. Tidspunktet for når du får varsel om trafikkavgiften for 2018 vil avhenge av hvilket forsikringsselskap du er kunde hos, og hvilken betalingsordning du har valgt.

Bilforsikringer fornyes til ulike tider gjennom året og gjelder for ett år av gangen. Derfor vil noen kunder få varsel om trafikkavgift for 2018 allerede i 2016. En forsikring som fornyes 1. februar 2017, vil vare til 1. februar 2018. Da må forsikringsselskapet legge inn trafikkavgiften for januar 2108 i betalingsplanen som sendes til kunden i slutten av 2016. Fornyelsesdokumentet kommer vanligvis 30–50 dager før forsikringen fornyes.