Det var i høstferien at far Per Olav Børresen og datteren Vilde (9) bestemte seg for å utforske øyene rundt feriestedet i Leirvika i Flatanger. De hadde lenge snakket om å gå på skattejakt, og denne gangen ble det gjort alvor av det.

Det var Flatangernytt som først omtalte saken.

Støvler og kasser

- Vi tok båten og kjøre litt rundt for å se om vi fant noe. Den første dagen var det bare noen gamle støvler og kasser som ble med hjem, forteller Børresen.

Men funnene ga mersmak, så onsdag i ferien ble det en ny tur.

- På vei ut passerte vi øya Skingen. Der så vi ei vik hvor det lå mye rakgods, så vi bestemte oss for å gå i land. Ikke lenge etter fant vi trebåten, som vi først trodde noen unger hadde laget.

«Please open»

Båten viste seg derimot å være merket «ST Kilda, Mail boat, please open», og far måtte forklare datteren at det trolig var en type flaskepost de hadde funnet.

- Vilde ble helt ekstatisk. Bildet jeg tok da sier alt, forteller far.

Lykkelig finner Vilde (9) med trebåten rett etter at de fant den. Foto: privat

Og Vilde selv skriver i en mail til Adresseavisen at hun først trodde de hadde funnet en lekebåt.

- Men da jeg så skriften ble jeg veldig spent.

Brev og bilder

Da de kom tilbake til Leirvika fant de redskap slik at de fikk åpnet båten. Under toppen var det et hulrom med et laminert brev, to jakkemerker, to postkort og penger til frimerker. Båten var sendt fra øya Hirta som er en del av øygruppa St. Kilda, vest for Skottland.

Brev og postkort Innholdet i trebåten hadde tålt ferden over havet godt.

- Det var frivillige som arbeidet dugnad på øya som hadde sendt båten den 15. juni i år. De ville at vi skulle returnere postkortene til adresser i England og Skottland, med opplysninger om hvor og når vi fant båten.

Brevet Dette var brevet som kom med båten.

Børresen mener ferden for trebåten kan ha tatt rundt tre måneder.

- Da jeg googlet avstanden til St. Kilda, så jeg at det var omtrent 150 mil i luftlinje. Vi fant båten godt inne på land, så den har nok kommet med en av stormene i september, tror han.

Lang reise Hirta er en av øyene i øygruppa St. Kilda vest for Skottland. Foto: Skjermdum fra google maps.

Venter på svar

Hjemme på Levanger har far og datter nylig skrevet brev tilbake. Med informasjon og bilder både av seg selv og funnstedet for båten. Nå venter de på svar.

- Vilde er veldig spent hver dag når hun sjekker postkassen. Men det tar nok litt tid før vi får svar, siden de sikkert mottar brevene denne uka, sier Børresen.

Uansett er de begge fornøyd med årets høstferie.

- Vi har vært på noen turer i løpet av årene, men hun var tydelig på at dette var den aller beste ferien noensinne. Jeg har forberedt henne på at vi trolig ikke vil oppleve dette igjen, sier Børresen.