En sentral russisk forsvarspolitiker sier utplasseringen av amerikanske marineinfanterister på Værnes er et ledd i en amerikansk oppbygging for å gå til «global lynkrig».

– Dette er svært farlig for Norge og nordmenn, sier Frants Klintsevitsj i forsvarskomiteen i Føderasjonsrådet i Moskva i et intervju med TV 2. Klintsevitsj regnes som en innflytelsesrik forsvarspolitiker i Russland.

Presset Norge

TV2 viser til at det er utbredt oppfatning blant russere at USA og NATO bare venter på anledning til å invadere Russland.

Frants Klintsevitsj mener derfor det alvorlig når USA nå flytter soldater og materiell enda nærmere den russiske grensen.

Han mener USA har presset den norske regjeringen til å godta en amerikansk utplassering på Værnes.

– USA bygger en infrastruktur – en del av deres oppbygging av muligheten til å starte en global lynkrig. Dette bekymrer oss enormt, sier han.

Adresseavisen mener: Værnes utfordrer basepolitikken

Atommål

Den russiske forsvarspolitikeren mener utviklingen er så alvorlig at Norge kan bli ført opp den russiske listen over atommål i tilfelle krig.

Så alvorlig at Stjørdal og Norge nå må forberede seg på å bli russisk atom-mål, ifølge TV2.

– Vi har aldri tidligere hatt Norge på listen over mål for våre strategiske våpen. Men hvis dette får utvikle seg, vil Norges befolkning lide, fordi vi er nødt til å reagere mot definerte militære trusler, sier han.

LES HER: USA-general: - En fantastisk mulighet

LES HER: Færre russiske flyginger langs norskekysten

Kritisert Norge

Russland har ved flere anledninger kritisert utplasseringen av 330 amerikanske soldater på Værnes. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) avviste i forrige uke kritikken tvert.

– Det er ingen saklig grunn for russerne til å reagere på dette. Men russerne reagerer for tida på samme måte på stort sett alt NATO-land foretar seg, sa Søreide til NTB.