I tidsrommet fra klokka 11.00 til om lag 15.00 onsdag vil redningsetatene gjennomføre en større redningsøvelse på E14 ved Tovmodalen i Meråker kommune.

Anundsen innvier

Denne norsk-svenske grenseredningsøvelsen vil være unik siden man for første gang i verden kobler sammen to nasjonale nødnett, altså norske Nødnett og svenske Rakel.

Denne sammenkoblingen skal innvies av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og hans kollega i Sverige, Anders Ygeman (S).

Grenseredningsøvelsen foregår på E14 i Meråker kommune og i Storlien (Sverige). De som er tilstede får se og høre hvordan nødetatene fra begge land kommuniserer og samvirker under en felles innsats.

- Unik i verdenssammenheng

- Vi har lenge ansett grenseoverskridende funksjonalitet som en naturlig del av Nødnett. Sammenkoblingen er unik i verdenssammenheng og det blir spennende å se nødetatene ta den i bruk for første gang, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for Nødkommunikasjon i en pressemelding.

Øvelsen er et samarbeidsprosjekt mellom LRS Øvingsforum i Nord-Trøndelag, Länsstyrelsen i Jämtland, norske og svenske nødetater, Sivilforsvaret, Nord Universitet, Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK) og Myndigheten för samhällsskydd og beredskap (MSB).

Stenger E14

Selve øvelsen vil handle om en stor ulykke på E14. Om lag 25-30 kjøretøy fra norske og svenske nødetater vil delta, samt 2-3 ambulansehelikoptre. Trafikken på E14 i Tovmodalen vil være regulert i tiden 09-15.  I den mest intense perioden i redningsarbeidet fra klokka 11.15 til 12.30 vil E14 på stedet være stengt.

Det vil være stor trafikk med utrykningskjøretøy på E14 fra Meråker til Storlien i tidsrommet øvelsen pågår. Alternativ omkjøring er fylkesvei 72 i Verdal.

Disse deltar i øvelsen:

Trøndelag Politidistrikt Operasjonssentralen i Nord-Trøndelag

Stab i Nord-Trøndelag

Innsatsleder

Innsatspersonell med delledere

Hundetjenesten i Nord-Trøndelag

Helse Helse Nord-Trøndelag AMK

Helse Sør-Trøndelag R-AMK

Helse Nord-Trøndelag Ambulanse

Helse Sør-Trøndelag Ambulanse

Helse Midt-Norge

Meråker legevakt

Statens Luftambulanse ved NLA

Brann og redning 110-sentralen i Namsos

Meråker Brannvesen

Stjørdal Brann og Redningstjeneste

Kommuner Meråker kommune

Sivilforsvaret FIG Stjørdal

MFE (Mobil forsterkningsenhet)

Nord Universitet Sykepleierutdanningen

Polisen RLC Umeå

Polisen i Jämtland

SOS Alarm SOS Alarm Østersund

Räddningstjänsten Räddningstjänsten i Åre

Räddningstjänsten i Jämtland

Helse Helse Region Jämtland/Härjedalen

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.