I en overgangsfase vil teamledere ta seg av det barnevernsfaglige, mens Runar Asp, samhandlingsleder i Værnesregionen, går inn som administrativ leder.

Rokeringene er midlertidige, og lederstillingen vil bli utlyst, forteller organisasjonssjef Kari Linseth Øfsti i Stjørdal kommune.

– Vi trenger litt tid, blant annet sammen med tillitsvalgte, til å finne ut hva vi er ute etter, skriver Linseth Øfsti i en epost til Adresseavisen.

– Jeg har ikke innfridd alle resultatkravene, og det gjør at arbeidsgiver ikke lenger har tillit til meg som leder. Uten tillit er det ikke mulig å fungere som leder, uttalte Furunes Baar i en pressemelding mandag.

Gunbjørg Furunes Baar fratrådte denne uka som barnevernsleder i Værnesregionen.

– Krevende prosess

– Det har vært en krevende prosess i en krevende periode for Værnesregionen barnevernstjeneste. Vi har i fellesskap kommet fram til denne løsningen, fortalte konstituert rådmann Tore Rømo i Stjørdal kommune i samme melding.

Stor jobb: Tore Rømo, konstituert rådmann i Stjørdal kommune, bekrefter at tilsynet fra Fylkesmannen har påvist store avvik i den interkommunale barnevernstjenesten.

Velferdsdirektør Erik Stene hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag konstaterer at det er sjelden ledere i forvaltningen fratrer stillingen.

– Vi forholder oss uansett til tjenesten og eierne av denne, uavhengig av hvem som til enhver tid måtte være leder. Et ufravikelig krav vil uansett være at det er en barnevernsfaglig leder, sier Stene.

Erik Stene, veldferdsdirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Systemsvikt

Barneverntjenesten i Værnesregionen får nå sterk kritikk av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag som peker på total systemsvikt i tjenesten. Stikkprøver Fylkesmannen gjorde i sommer, viste at barnevernet blant annet ikke iverksatte hjelpetiltakene som det allerede var gjort vedtak om. I enkelte saker hadde barn og familier ventet opp mot ett år uten at tiltak ble iverksatt, ifølge Stene.

Går gjennom 294 saker

Nå gjøres det et stort oppryddingsarbeid. Innen 10. desember er barnevernstjenesten pålagt å gå gjennom totalt 294 saker, i tillegg til en større gjennomgang av fem enkeltsaker. Det skal også gjennomføres en systemrevisjon. Fylkesmannen er klageinstans for i alt ni barnevernstjenester i fylket.

– Per i dag er størsteparten av alle klagesakene vi behandler tilhørende i Værnesregionen. Det er en stor og omfattende tilsynssak som nå pågår. Det er viktig å merke seg at dette først og fremst handler om enkeltbarn og familier, sier Stene.

– Det viktigste for oss nå er å bedre barnevernstjenesten, for dem som trenger det, sier han.

– Barnevernstjenesten i Værnesregionen omfatter kommunene Frosta, Meråker, Selbu, Stjørdal og Tydal, og har rundt 50 ansatte. Er organisasjonen for stor til å fungere godt?

– Det er svært mange positive sider med å ha et interkommunalt barnevern. Det handler om redusert sårbarhet og mer robuste tjenester Samtidig er det klare utfordringer knyttet til distanse, forholdet til eierskapet og ikke minst samhandlingen med de øvrige tjenestene som er viktige for barn og unge.