Det var torsdag i 14-tiden at 24-åringen ble pågrepet og siktet for forsettlig drap på sin far i 60-årene. Voldshendelsen skjedde på åpen gate i Sørlia i Steinkjer. Han ble fredag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker av Inntrøndelag tingrett, hvorav en uke i full isolasjon og med medieforbud.

- Person som psykisk har det problematisk

Den siktede ble pågrepet rett ved åstedet og satt torsdag kveld i avhør i mange timer, hvor han ga en forklaring til politiet om hendelsesforløpet. Ifølge fengslingskjennelsen har 24-åringen erkjent å ha forvoldt sin fars død, men har ikke tatt stilling til om han erkjenner straffskyld.

Rettspsykiater Michael Setsaas gjennomførte i tillegg en såkalt prejudisiell observasjon av siktede etter pågripelsen.

Klokken 13.00 fredag kom 24-åringen inn i fengslingsmøtet i Inntrøndelag tingrett etter å ha snakket med forsvarer Christensen på et siderom. Mannen var iført lysegrå genser og mørk grå bukse. Han så sliten ut.

Under fengslingsmøtet ble Setsaas' observasjoner og siktedes psykiatriske tilstand et tema, og politiadvokat Kåre Svepstad ved Trøndelag politidistrikt opplyste til pressen at det sterk tvil om 24-åringen er strafferettslig tilregnelig.

Ifølge politiadvokaten mener Setsaas at siktede fremstår psykotisk. Psykiateren antar også at 24-åringen var det på handlingstiden.

- Vi opplever at det Setsaas beskriver i sin rapport nok er riktig, at dette er en person som psykisk har det problematisk, sier Svepstad, og legger til at den siktede mannen har en psykiatrisk historikk. Han ønsker imidlertid ikke å utdype dette overfor Adresseavisen.

Forklarte seg ikke i retten

Inntrøndelag tingrett mener at det er skjellig grunn til å mistenke 24-åringen for å ha drept faren sin, men i likhet med påtalemyndigheten og forsvareren, finner retten at det er betydelig tvil om siktede var tilregnelig på gjerningstidspunktet. I Norge er det slik at lovbrytere som er psykotiske på handlingstidspunktet ikke kan straffes, men man kan tiltales og eventuelt bli dømt til overføring til tvunget psykisk helsevern.

Inntrøndelag tingrett mener at det er sannsynlighetsovervekt for at det vil bli reist en slik sak mot siktede, og dermed er det også hjemmel i straffeprosessloven for å varetektsfengsle 24-åringen, ifølge kjennelsen.

Dommeren baserer vurderingen sin på Setsaas' erklæring, siktedes politiforklaring og på bakgrunn av hvordan 24-åringen fremsto i retten, heter det i kjennelsen.

Siktede forklarte seg ikke i retten, men viste til sin politiforklaring. Han samtykket til fengsling, men forutsatt at han fikk opphold på psykiatrisk sykehus i fengslingsperioden, ifølge rettsdokumentet.

Psykiater Setsaas anbefaler i sin foreløpige erklæring at 24-åringen underlegges en judisiell observasjon for å få avklart tilregnelighetsspørsmålet. Påtalemyndigheten har overfor retten begjært at dette skjer ved St. Olavs Hospital avdeling Brøset i Trondheim i varetektsperioden. Politiadvokat Svepstad opplyser at Inntrøndelag tingrett trolig tar stilling til dette i løpet av starten av neste uke. Den siktede vil i helgen bli sittende i Trondheim fengsel.

Siktede anket på stedet etter å ha fått opplest kjennelsen. Forsvarer Rolf Christensen hadde følgende kommentar til dette:

- Jeg tar det til etterretning.

På stedet kort tid etter

Politiet fikk melding om den alvorlige voldshendelsen i Steinkjer klokken 14.14 torsdag.

Les også: Sjokk og redsel i nabolaget

- Vi var på stedet seks minutter senere. Det ble gjennomført livreddende førstehjelp, men livet sto ikke til å redde. Mannen døde som følge av skadene han ble påført, sa politistasjonssjef i Steinkjer, Snorre Haugdahl på en pressekonferanse i 18-tiden torsdag.

Advokat Rolf Christensen er den drapssikede 24-åringens forsvarer. Her har han ankommet Inntrøndelag tingrett.