Det er resultater fra rutineprøver fra anleggets fiskehelsetjeneste som gir mistanke om smitte av Pancreas Disease (PD), opplyser SinkabergHansen i en pressemelding.

SinkabergHansen AS er et oppdrettsselskap lokalisert i Ytre Namdal, Bindal og Brønnøy med hovedkontor og produksjonsanlegg på Marøya i Nærøy kommune.

Alvorlig sykdom

Det fryktede utbruddet er ved selskapets anlegg på Øksninga i Bindal. Selskapet utfører månedlig screening, og det er funnet utslag på én av totalt 20 prøver gjort sent i april.

Pancreas Disease, eller Pankreassykdom, er ifølge Veterinærinstituttet en av de mest alvorlige sykdommene som kan ramme oppdrettsnæringen. Den kan gi store økonomiske tap for oppdrettere på grunn av dårlig tilvekst og redusert slaktekvalitet.

Sykdommen kan ikke behandles med medikamenter. Det første tegn på PD er ofte at fisken brått slutter å spise. Syk fisk står gjerne tett i tett i vannoverflaten mot strømretningen. Det kan gå to-tre uker før den begynner å dø.

Syke individer har ofte store muskelskader som også rammer spiserørsmuskulatur. Skader i hjerte og kroppsmuskler hemmer blodsirkulasjon og påvirker svømmeadferd. Muskelskadene kan gi dårlig slaktekvalitet på fisk som slaktes etter utbrudd. Det blir kroniske skader i bukspyttkjertelen (pankreas) som reduserer fiskens produksjon av fordøyelsesenzymer og fører til redusert tilvekst.

Nye prøver nødvendig

SinkabergHansen fikk mandag første informasjon om mistanken, og Mattilsynet ble straks varslet. Laksen i anlegget er av generasjon høst 16.  Antallet fisk er vel 1,5 millioner fordelt på ni merder. Snittvekt ligger på om lag 1,0 kilo.

- Vi vet så langt ingenting konkret om det eventuelle smittebildet, sier nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i SinkabergHansen i pressemeldingen.

- Nye prøver må nå tas for å klarlegge status. På linje med det som i november 2016 var og ble utviklingen med påvist PD SAV2-virus i Tosen, er dette en svært uheldig situasjon.