Det var like før klokka 17.00 fredag ettermiddag, at politiet ved operasjonssentralen i Sør-Trøndelag sendte ut en Twitter-melding om at det var funnet en bombe på Lade. Politiet mente det var en tysk flybombe.

Fikk bombe på grabben

Ifølge operasjonsleder var det en gravemaskinfører som fikk bomben på grabben under gravearbeid fredag formiddag.

En bombe fra krigen er funnet på Lade i Trondheim. Foto: Therese Alice Sanne

- Bomben ble funnet der det bygges en ny bydel, mellom City Lade og det nedlagte smelteverket Fesil på Lilleby, opplyste operasjonsleder Bernt Tiller til Adresseavisen.

Forsvaret ble varslet om funnet og sendte en bombegruppe til stedet.

- Bomben inneholder trolig 25 kilo TNT, ifølge Tiller.

Sperringer

Politiet satte opp vakthold og sperringer på funnstedet, men det var aldri aktuelt å evakuere beboere i området.

Litt før klokka 18.00 konkluderte forsvaret med at bomben var stabil, slik at den kunne fraktes til Leksdal skytefelt i Stjørdal for å bli uskadeliggjort der.

Funn fra krigen

Området der den nye bydelen bygges, var nærmest utmark under 2. verdenskrig. I Haakon 7. gate lå flyplassen på Lade, som var okkupert av tyskerne.

- Tidligere i vår ble det funnet en stridsvogn under graving i samme område, og det kan ikke utelukkes at man gjør flere funn fra krigens dager her, sier operasjonsleder Bernt Tiller.

Sindig gravemaskinfører

John Røssbjørgen fra Lundamo har kjørt gravemaskin i over 50 år, og var i ferd med å sortere masse fra ei grøft da han fikk en flaskelignende gjenstand i skuffa.

- Jeg trodde først det var en gassflaske. Det kunne ligne på en, med flaskeform og litt spiss ende, men da jeg så nærmere etter skjønte jeg det var en bombe, og fikk varslet ledelsen.

- Du fikk litt høyere puls, kanskje?

- Næh, jeg har kjørt gravemaskin i over 50 år, og har vært borti mye dynamitt og slikt. Dette er andre gang jeg finner en bombe. Forrrige gang jobbet jeg i sjøen i Hemne, og da brukte jeg tannskuffe. Da var det større risiko for at den kunne eksplodere, mener Røssbjørgen.

Men om han er aldri så rolig, så har han respekt for kreftene som blir utløst dersom en slik bombe går av.

- 25 kg dynamitt kan sprenge 50 kubikk med fjell, som igjen tilsvarer 20 lastebillass med pukk, så det er krefter i sving. Mandag blir det nok tatt ny risikovurdering for videre graving i området, sier Røssbjørgen.

En bombe fra krigen er funnet på Lade i Trondheim. Foto: Therese Alice Sanne