Lyngbrannen brøt ut i området Holandsli i Nærøy mandag morgen.

- Det brenner fortsatt, og så lenge det brenner kan vi ikke si at vi har full kontroll, sier fagleder Håvard Hernes i brannvesenet klokken 17.50.

- Men det brenner i mindre områder enn tidligere, så det er en positiv utvikling.

- 100 mann på bakken

- Tre skogbrannhelikoptre er nå satt inn i slukkingsarbeidet og rundt 100 mann jobber på bakken, opplyser Morten Brøndbo ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag klokken 17.45.

- Arbeidet består i å begrense spredning og drive etterslukking. Det er fryktelig tørt i området, så det må benyttes store mengder vann, opplyser Brøndbo.

Hernes sier mannskapene også driver med overvåking i fjellandskapet.

- Vi vet ikke noe eksakt om hvor stort området som er rammet av brann, men det er snakk om et stort areal.

Vurderte evakuering

Ifølge nødetatene var det tidlig stor fare for spredning til flere hus i området, men klokken 15 meldte brannvesenet at de hadde bedre kontroll på brannen.

- Akkurat nå er det ikke fare for spredning til bebyggelse, sa Hernes.

Klokken 14.30 opplyste politiet at det var en viss fare for at brannen kunne spre seg vestover i retning av Ottersøya sentrum.

Les også: - Det ser nifst ut

- Vi er i ferd med å se på evakuering ved behov. Dette er noe vi vil vurdere ut fra utviklingen til brannen, sa operasjonsleder Ole Tuset i Trøndelag politidistrikt.

Klokken 15 opplyste brannvesenet at det ikke var aktuelt med evakuering på daværende tidspunkt.

- Men vinden kan snu raskt i dette området, sier Hernes.Kommunen opprettholder beredskap i tilfelle evakuering blir aktuelt på et senere tidspunkt.

Flere hus var truet

Mandag formiddag tok også skogen på Ottersøy fyr.

- Flere hus er truet av brannen. Mannskapene jobber med å sette en sperrelinje slik at brannen ikke sprer seg til husene, sa operatør Lars Ole Øie ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag ikke lenge etter at brannen brøt ut.

Operasjonsleder Tuset opplyser at det var fare for spredning til seks hus.

- Ingen var hjemme i disse husene. Det er ikke meldt om personskade eller skade på hus, sier han.

Kraftig vind i området

Det er kalt ut mannskaper fra Nærøy, Vikna og Terråk. Øie anslår at området som brenner er omtrent 1,5 kilometer langt.

- Det blåser kraftig i området, sier han.

Tuset i politiet opplyser at det blåser sørøstlig vind.

 requireReady(['jquery','//www.webatlas.no/mediakart/adressa_v4/build/norkart_mediakart.min.js'], function($) { (function (a,b,c){var d=document.getElementById(a),e=9*d.clientWidth/16;d.style.height="50vh",createMap(a,b,c)})('map-sgas0',{"bounds":[[64.88553684007522,11.269912719726562],[64.83879430559018,11.465606689453125]],"layers":[{"latLng":[64.85885760881777,11.323368071462028],"type":"marker","popupContent":"Brannvesenet har rykket ut til Holandslia i Nærøy."}]},'Kart'); });

Brannen sprer seg

Mandag formiddag har brannen spredt seg ytterligere. Været spiller heller ikke på brannmannskapenes side.

- Det er varslet sørøstlig frisk bris og liten kuling ut dagen i morgen, og så kommer det nedbør i morgen kveld, sier statsmeteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt.

Klokken 13.13 melder politiet i Nord-Trøndelag at det er ny fare for at hus kan gå med i brannen. Foto: Tom Lysø

Nedbørsfronten kommer sørfra og vil nå området tidligst i 19-20-tiden.

- Hovedtyngden kommer ikke før sent på kvelden. Frem til da er det økende uttørring, og brannfaren er nok stor ut dagen i morgen.

Det er kystlandskap i ytre strøk med lyng, krattskog og tørr vegetasjon som er spesielt utsatt.

- Fronten som kommer vil nok redusere faren betraktelig natt til onsdag og onsdag formiddag, sier Livik.

- Så ut som det brant to steder

Operasjonslederen opplyser at da politiet kom til stedet kunne det se ut som at det brant fra to steder.

- Brannvesenet konsentrerte seg først om området brannen hadde utviklet seg mest. Så dreide de innsatsen mot den mindre brannen som hadde utviklet seg. Det er alt for tidlig å konkludere med hva som er årsaken til brannen, sier Tuset.

Brannvesenet benytter seg av både sjøvann og drikkevann for å slukke flammene. Vitner Adresseavisen har snakket med, sier at de måtte ta frem hageslangen og bøtter med vann for å stoppe brannen i nærheten av huset sitt.

- Vi har ikke kontroll på brannen. Det er vanskelig for de på bakken å få oversikt over området. Det blåser fra øst og flammene sprer seg vestover, sier operasjonsleder Ole Tuset i Trøndelag politidistrikt.

Sivilforsvaret og Røde Kors deltar også i slukkingsarbeidet. Ifølge politiet kan det bli snakk om å evakuere flere beboere.

- Vi har ikke kontroll på brannen. Det er vanskelig for de på bakken å få oversikt over området, sier operasjonleder Ole Tuset i politiet. Foto: Tom Lysø
Det var fare spredning til flere hus mandag ettermiddag. Foto: Tom Lysø
Brannvesenet jobber med slukking av lyngbrannen i området Holandslia på Ottersøy. Foto: Lena Erikke Hatland/Namdalsavisa