Ved midnatt ble lekteren slept innover fjorden og passerte mellom Flakk og Rørvik. Den er nå fremme hos Kværner i Verdal hvor den skal ligge til kai for lasting. Kværner Verdal skal levere en stor installasjon til Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

- Lekteren ligger nå ute i fjorden her. Den blir tatt inn til kai og forankret. Her blir den liggende til midten av juli. I mellomtiden blir det utlasting fra land, sier kommunikasjonssjef i Kværner i Midt-Norge Tove Strand Trana.

260 meter lang

Lekteren er 260 meter lang, 63 meter bred og 15 meter høy. H851 er bygget i 1987 og skal være verdens største i sitt slag. Fem slepebåter ligger nå rundt lekteren.

Ved midnatt ble lekteren slept innover fjorden og passerte mellom Flakk og Rørvik. Foto: Privat

- Dette er en av verdens største lektere. Den skal ta med seg understellet til stigerørsplattformen til Johan Sverdrup-feltet ut i Nordsjøen, sier Strand Trana.

Les også: Dette stålunderstellet ville dekket hele banen på Lerkendal

Lekteren skal ta med seg understellet til stigerørsplattformen til Johan Sverdrup-feltet ut i Nordsjøen. Foto: Leif Arne Holme

Lurte på hva som foregikk

Fartøyet har allerede vekket oppmerksomhet. Natt til mandag fikk Adresseavisen tilsendt bilde av lekteren fra en person på Fosen. Han lurte på hva som foregikk ute i Trondheimsfjorden. Mandag har skuelystne samlet seg i Verdal.

- Lekteren er godt synlig, men vi kan desverre ikke slippe folk inn på verftet. Båten kan sees fra småbåthavna og er også godt synlig fra andre siden av fjorden, sier Strand Trana.

Les også: Lekter drev forbi nordsjøplattform

Lekteren er levert av nederlandske Heerema som er en stor entreprenør til havs verden over. Foto: Leif Arne Holme

Fra Nederland

Lekteren er levert av nederlandske Heerema som er en stor entreprenør til havs verden over. De er spesialister på transport, installasjon og fjerning av offshoreanlegg.

Les også: Noe lignende har aldri ligget til kai i Trondheim