Bak utspillet står Stjørdal kommune, Ørland kommune, Trondheim og de to trønderske fylkeskommunene.

Bakgrunnen for utspillet er den voldsomme hestekuren Forsvaret skal gjennom for å greie målet om egen innsparing.

- En slik utdanning mener vi at det er plass til på Værnes. Det vil være god samfunnsøkonomi, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp).

Analyserer plassen

Ørland-ordfører Myrvold, som selv har 26 år bak seg i Forsvaret, viser til de klare fordelene ved at en slikt utdanningsmiljø finnes nært de operative miljøene.

- Når det er kort vei kan personell enkelt flytte mellom avdelingene og skole. Det er effektiv og fremmer utvikling ved å sørger for god kompetanse og godt oppdatert personell, sier Myrvold.

Torsdag ble planene presentert under en felles pressekonferanse i Kimen, midt i Stjørdal sentrum. Nå skal partene utarbeide det de omtaler som en totalkapasistetsanalyse, som viser hva det er plass til på Værnes. Den skal spilles inn til Forsvaret og Stortinget. Arbeidet med analysen er allerede i gang og skal være ferdig om ca. to uker.

- Vi vet at alt ligger til rette på Værnes, ikke minst på grunn av flyplassen og samferdselsmulighetene. Dette vil være bra for Norge og Nato, sier Jan Inge Kaspersen, som torsdag representerte både fylkeskommunene både i Nord- og Sør-Trøndelag.

Skal spare 600 millioner kroner

I dag har hver av våpengrenene sin egen befalsskole. Forsvaret har imidlertid planer om å kutte utdanningskostnader og spare inntil 600 millioner årlig på å legge om utdanningssystemet. Derfor er ideen om en felles befalsskole lansert. På sikt betyr dette trolig store omlegginger av hele skolestrukturen.

Etter vedtaket om Forsvarets langtidsplan i fjor er det klart at Værnes skal huse Luftforsvarets skolesenter etter nedleggelsen av Kjevik flystasjon. Da følger Luftforsvarets befalsskole med på lasset. Første del av flyttingen fra Kjevik skjer etter planen neste år. Deretter skal resten av utdanningene flyttes frem til 2025.

Flere skolekonkurrenter

I dag har Forsvaret fire ulike befalsskoler. I tillegg til Luftforsvarets befalsskole er det Hærens befalsskole, med hovedkvarter på Rena, og linjer på Sessvoldmoen og Jørstadmoen, Befalsskolen for Sjøforsvaret i Stavanger og ved Haakonsvern utenfor Bergen og Heimevernets befalsskole som ligger ved Garnisonen i Porsanger. Sistnevnte utdanning foregikk tidligere på Værnes. Skolene er i spill på grunn av

Tidligere har blant annet Sessvoldmoen og Linnerud, der Krigsskolen ligger i dag, vært lansert som lokalisering for en ny sammenslått befalsskole for Forsvaret.

Inntil 1000 personer

Vigdenes forteller at det bare er en måned siden de ble kjent med arbeidet som pågår. Derfor er det fortsatt tidlig i prosessen. For å jobbe med prosjektet har kommunene og fylkeskommunene hentet hjelp fra tidligere garnisonssjef på Værnes, Ebbe Deraas.

- Det er vanskelig å anslå hvor stort dette er, men det kan dreie seg om et sted mellom 1000 og 500 personer. Det vil variere ut fra kursaktiviteten og topperioder, anslår Deraas